Čtvrtek, 25. dubna 2024

V ČR jsou tuny nelegálního odpadu ze SRN

V ČR jsou tuny nelegálního odpadu ze SRN
PRAHA - Podle odhadů České inspekce životního prostředí (ČIŽP) leží v různých objektech na území Čech a Moravy zhruba 15.000 tun odpadů nelegálně dovezených v posledních měsících z Německa. Toto množství pojme 625 kamionů. Šéf odpadového oddělení pražské centrály inspekce Martin Štifter řekl, že nejvíc kamionů s odpadem do Čech mířilo na přelomu roku, nyní je situace klidnější, což inspektor přičítá mimo jiné osvětové kampani, kterou spustily úřady v Německu.

Videoreportáž: Libčeves:  odpadky znovu vzplályvideo: Libčeves: odpadky znovu vzplály

Graf: Nelegální odpad ze SRN

Nelegální skládky odpadů byly poprvé koncem minulého roku odhaleny v Libereckém kraji, leží také v Ústeckém, Plzeňském a Středočeském kraji. Podezřelý materiál, který může být odpadem, zhruba ze dvou kamionů inspekce objevila i v jednom objektu v Jihomoravském kraji. S výzvou, aby hlásily podezřelé skládky, se inspekce obrátila na samosprávy všech krajů. Situaci ve zvýšené míře sleduje hlavně v pohraničí.

Inspektoři objevili na Hodonínsku sklad, v němž je větší množství paliva vyrobeného z textilního odpadu. Nyní prověřují, zda bylo dovezeno z Německa v souladu se zákonem a zda je správně skladováno. "Podle dosavadních informací by se mělo jednat o palivo, které je certifikováno. Asi do dvou dnů ukončíme naše šetření v této věci," řekl ČTK ředitel brněnské pobočky inspekce Oldřich Sapoušek. Doplnil, že šetření může skončit také zjištěním, že podezřelý materiál je zcela v pořádku. Podle něj nelze zatím v žádném případě říci, zda v souvislosti s odhaleným materiálem hrozí pokuta firmě, která jej vlastní.

V pátrání po nelegálních dovozech inspektoři spolupracují s celníky, kteří mají na rozdíl od nich právo zastavit a prohlédnout jedoucí kamion. Řadu takových kamionů po konzultaci s inspekcí celníci vrátili do Německa.

Ve správním řízení, které trvá nejvýše jeden měsíc, hrozí původci nelegálně dovezeného odpadu nebo firmě, která ho převzala, pokuta do deseti milionů korun. Ne vždy může inspekce udělit sankci v nejvyšší možné výši, kvůli závažnosti případů z poslední doby, však podle Štiftra zřejmě ale tak vysoká pokuta padne. Když skládky obsahují i nebezpečné odpady, vyšetřuje jejich původ také policie jako trestný čin, viníkům těchto případů pak hrozí i vězení. Policie se zabývá třemi případy, mezi nimi i skládkou ve středočeské Libčevsi, která opakovaně vzplála.

Při hledání původce odpadů inspektoři narážejí na "mlžení" ze strany zainteresovaných firem. Většinou jsou totiž nelegální skládky v objektech, které si někdo pronajal, a znám je tedy pouze majitel. Kamiony zase patří spedičním firmám, které si najímají německé firmy, jimž se vyplatí vzhledem k cenám za likvidaci odpad ukrýt v Česku a v dokladech ho deklarují jako něco jiného. "Kvůli tomu je lhůta pro správní řízení třicetidenní," uvedl Štifter. V případě pátrání po německých původcích odpadu spolupracuje inspekce s německými úřady přes ministerstvo životního prostředí.

Ve správním řízení inspekce provinilcům ukládá vedle pokuty nápravná opatření, tedy odvoz odpadů. Termín, do kterého dostanou firmy povinnost odpad odklidit, závisí na jednání. Podle inspektora by ale neměly od zahájení správního řízení do likvidace skládky uplynout víc než zhruba dva měsíce.

Poprvé inspekce uložila za nelegální skladování německého odpadu pokutu dvěma českým firmám ze Šluknova a z Frýdlantu v lednu, dosáhly výše 300.000 a 250.000 korun. Firmy dostaly také nařízeno skládky odstranit.

O problému, který se týká nejen Česka, chce ministr životního prostředí Libor Ambrozek jednat v rámci takzvané visegrádské čtyřky, která vedle Česka zahrnuje také Polsko, Maďarsko a Slovensko. Situaci hodlá podle mluvčí Karolíny Šůlové popsat v dopise adresovaném spolkovému ministrovi životního prostředí a téma by chtěl otevřít i na zasedání Rady ministrů životního prostředí Evropské unie, která se sejde 9. března.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů