Sobota, 20. dubna 2024

Praha: Počet nelegálních skládek na městských pozemcích klesá

Praha: Počet nelegálních skládek na městských pozemcích klesá
PRAHA - Počet nelegálních skládek na městských pozemcích v Praze v posledních letech klesá. Podle Jitky Kluzové z magistrátního odboru infrastruktury města je to dáno i tím, že se rozšiřuje počet míst, kam mohou obyvatelé odpad zdarma odkládat. Černé skládky tvoří většinou stavební suť, řekla Kluzová.

Magistrát má údaje pouze o nelegálních skládkách na pozemcích města, o jejichž úklid radnice požádají. Loni městské části žádaly podle Kluzové o úklid 105 míst, z nichž se odvezlo zhruba 4000 tun odpadků. Předloni to bylo 151 skládek, na nichž bylo uloženo 7500 tun materiálu.

Radnice mohou na vinících, pokud je zjistí, vymáhat úhradu nákladů. "Většinou však odklízejí městské části ze svého rozpočtu, případně za pomoci města," uvedla Kluzová. Odbor infrastruktury má na tyto účely vyčleněny peníze od roku 2004. Předloni činily celkové náklady 9,2 milionu korun, loni zhruba pět milionů bez daně z přidané hodnoty.

Loni byla například zlikvidována rozsáhlá skládka stavebního odpadu u Hornoměcholupské ulice v Praze 15. Vybraná firma odtud odvezla zhruba 2200 tun nepořádku. Stálo to skoro 1,3 milionu korun. Kromě stavební suti tvoří černé skládky často takzvaný objemný odpad, jako je starý nábytek, koberce a podobné věci.

Za úklid černé skládky obecně zodpovídá vlastník nebo uživatel pozemku. Za založení nelegální skládky může radnice uložit lidem pokutu až 50.000 korun, v případě firem může být postih až desetinásobný.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů