Pátek, 19. dubna 2024

Chrudim odložila rozhodování o spalovně odpadů

Chrudim odložila rozhodování o spalovně odpadů

CHRUDIM -- Chrudim odložila na neurčito rozhodnutí o vstupu města do firmy na vybudování velké spalovny odpadů v Opatovicích nad Labem. Zařízení za více než dvě miliardy korun prosazuje Pardubický kraj a shání pro jeho výstavbu obce z celého regionu. Spalovna vyvolává již několik let velký odpor veřejnosti i ekologických organizací. Petici proti její výstavbě podepsalo v minulosti zhruba 4000 lidí, další podpisová akce začala v polovině ledna.

Chrudimští zastupitelé odmítli o vstupu města do firmy na vybudování spalovny jednat poprvé loni 12. prosince, neboť neměli o záměru dostatek informací. Na programu nejbližšího zasedání zastupitelstva v pondělí se tento bod znovu neobjevil.

"Odsunuli jsme to na neurčito. Není jasné, kterou cestou se při likvidaci odpadů vydat. Spalovna zatím není pro naše město aktuální," řekl ČTK chrudimský zastupitel Eduard Beránek.

Beránek se 31. ledna zúčastnil semináře o možnostech nakládání s komunálním odpadem včetně využití jeho biologické části na výrobu kompostu a energie, který pro město pořádala firma. Této možnosti využili jen čtyři zastupitelé.

Dosud se vstupem do spalovny souhlasily Pardubice, ruku pro zvedli i opatovičtí zastupitelé. Jejich rozhodnutí však může zvrátit referendum, které si tamní obyvatelé vynutili.

"Čekáme, jak se situace vyvine," uvedl chrudimský starosta Ladislav Libý.

Spalovna v Opatovicích by měla likvidovat v první fázi 96 000 tun komunálního odpadu ročně a produkovat 30 000 tun popílku a škváry. Původní svozová oblast zahrnovala celé východní Čechy, Královéhradecký kraj i magistrát se však později postavily proti záměru. Pardubický kraj se pro myšlenku spalovny snaží získat alespoň některá města ve svém regionu. Bez nich není možné získat na výstavbu dotaci z Evropské unie.

Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů