Úterý, 23. dubna 2024

Překupníci odpadu: eseróčka na útěku

Překupníci odpadu: eseróčka na útěku
Jako by neexistovaly. Nedostupné telefony, prázdné kanceláře a dávno neplatné adresy. O jejich fungování svědčí jen jedno: tuny německého odpadu uloženého po celých Čechách.
Firmy, které se chopily výnosného mezinárodního obchodu s odpadem, za sebou pečlivě zametají stopy. Úspěšně. Hrozí, že uniknou pokutám i odpovědnosti.

Volané číslo je nedostupné
V prvních prosincových dnech loňského roku dorazilo do bývalých kasáren v Dolním Žandově na Chebsku osm kamiónů s německým komunálním odpadem. Poslal je tam majitel a jednatel společnosti AM servis Martin Sába, který si areál pronajal. "Když jsme zjistili, co přivezli, vykládku jsme zastavili," vzpomíná Zdeněk Mareš, vedoucí areálu.
"Sába nejdříve sliboval, že všechno odveze. Pak přestal telefon zvedat a nakonec našemu právníkovi, který mu volal z jiného čísla, řekl, že vůbec neví, o čem je řeč. Že k nám nikdy nic nepřivezl," líčí Mareš.
Vyložené odpadky, do nichž se záhy pustily krysy, museli nechat zlikvidovat na vlastní náklady. Dnes obě Sábova telefonní čísla hlásí, že jsou nedostupná. A v pražském průmyslovém areálu, kde má mít jeho firma oficiální sídlo, o ní nikdo nic neví.
Poslední stopa za firmou AM servis vede do někdejšího vojenského újezdu v Milovicích: v úterý tam inspektoři našli další tuny odpadu přivezeného AM servisem.
Sába a jeho společnost nejsou jediní. "S dohledáváním těch firem je opravdu problém. Snaží se nám to co nejvíc ztížit," konstatuje mluvčí České inspekce životního prostředí Eva Rolečková.
Přitom: pokud firmy a jejich zástupce nenajdou, nemohou zahájit správní řízení a uložit jim pokuty.
Další ze seznamu firem, které vydělaly milióny na nelegálním dovozu německého odpadu, je R.K.M. Praha. V říčanské kanceláři už jednatele Radka Smolu hodně dlouho nikdo neviděl; svědčí o tom i desítky nevyzvednutých dopisů a upomínek. "Dluží mi za nájem. Sám jsem se ho snažil kontaktovat, ale neúspěšně," říká správce budovy, u něhož si kancelář pronajal.

Haló, tady Dublin
Nejznámější firmou, která do Čech přivezla tuny slisovaného textilu, je společnost s ručením omezeným Bau-24 (nechala přivézt balíky do statku v Libčevsi na Lounsku, který už dvakrát vzplál). Váže se k ní ale i nejvíc otazníků: v obchodním rejstříku je od loňského září zapsaný coby jednatel René Grünwald. On ovšem tvrdí, že někdo zneužil jeho jméno. "Od srpna jsem v Dublinu. Někdo zneužil mé doklady, které jsem zapomněl v ubytovně v Čestlicích," říká do telefonu se silným moravským akcentem.
Muž, který se v Libčevsi na radnici představil jako Grünwald, mluvil ale spisovnou češtinou. "Vyšetřovatel mi ukazoval fotky. Nebyla jsem si jistá, jestli to byl on. Pracovník inspekce, který také byl u setkání, si je jistější: Grünwald u nás nebyl, byl to nějaký dvojník," popisuje starostka Libčevsi Vlasta Staňková.
Kdo tedy ve skutečnosti zastupoval Bau-24, je nejisté. Pokud se Grünwaldův dvojník nenajde, ilegální obchod s odpadem zůstane nepotrestán.
Jako třeba v případech, kdy podnikavci nechají protiprávně vykácet kus lesa. "Skuteční viníci umyjí a oblečou bezdomovce, který jim za flašku rumu převezme firmu. Co si pak na takovém člověku vezmete?" přibližuje ředitel plzeňského inspektorátu Zbyněk Sevelka.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů