Úterý, 16. dubna 2024

Státní orgány chtějí zastavit příliv německého odpadu

Státní orgány chtějí zastavit příliv německého odpadu

ÚSTÍ NAD LABEM - Policisté, celníci, Česká obchodní inspekce a ústecký krajský úřad chtějí společně zastavit příliv německého odpadu na sever Čech.

Policisté včera zahájili akci, při níž budou odstavovat podezřelé kamiony přímo u hranice. K nim pak zavolají celníky popřípadě pracovníky ČOI a krajského úřadu, kteří mají právo náklad zkontrolovat, sdělila mluvčí severočeské cizinecké a pohraniční policie Eva Hauková. Na komunální odpad v kamionu může podle ní policisty upozornit například zápach. Při vyhledávání aut s podezřelým nákladem také pomáhá místní znalost firem a dovozců. Neméně důležitá jsou podle Haukové i upozornění občanů. Dosud policisté hlásili podezřelé kamiony celníkům, kteří je prohlíželi až ve vnitrozemí. Tak se mohlo stát, že tyto kamiony celníci objevili už po složení odpadu. Hauková uvedla, že spoluprací policistů s celníky a pracovníky ČOI a ústeckého krajského úřadu přímo na hranicích by se mohl příliv německého odpadu omezit.

Objevení dvou skládek starého textilu pocházejícího zřejmě z Německa ohlásila včera Česká Lípa. O víkendu našli lesníci náklad starého textilu také v chráněné krajinné oblasti Lužické hory na lesní cestě u Rybniště. V Libereckém kraji leží několik tisíc tun nelegálně dovezeného německého odpadu ve skladech v Sosnové u České Lípy a v Arnolticích a Černousích na Liberecku. Minulý týden objevila ČIŽP až 60 tun odpadu v bývalých garážích státního statku ve Frýdlantu na Liberecku. Kamiony tam dopravily již loni v červnu hlavně slisovaný textil a obuv. V Ústeckém kraji vznikly nelegální skládky německého odpadu v Českých Zlatníkách na Mostecku, v Libčevsi na Lounsku a v Radešíně na Litoměřicku.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů