Čtvrtek, 28. března 2024

Nelegálnímu dovozu odpadu zabrání informační systém kraje

Nelegálnímu dovozu odpadu zabrání informační systém kraje

BRNO -- hrozbu nelegálního dovozu odpadu z okolních zemí na území Jihomoravského kraje by měl informační systém. V Česku se v posledních měsících začaly množit případy nelegálně dovezeného odpadu zejména z Německa. Krajský informační systém měl podle schváleného plánu odpadového hospodářství vzniknout do konce roku 2004. Dosud se tak nestalo, řekl dnes novinářům zastupitel Michal Bortel (ČSSD). Vyjádření radních se ČTK zatím získat nepodařilo.

Informační systém, který má shromažďovat údaje o firmách nakládajících s odpady, o jeho množství i pohybu, by podle ČSSD měl usnadnit kontrolu ze strany příslušných orgánů. "Počítá se i s vytvořením kontaktního místa pro veřejnost, kam by mohli lidé podávat informace o nelegálních skládkách," doplnil Bortel. K vytvoření informačního systému, k němuž se se kraj zavázal, vyzve Bortel radu na nejbližším zasedání zastupitelstva.

Za užitečné považuje zřízení informačního systému ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Zákon sice nic takového nevyžaduje, přesto jsou kraje k odpadovému hospodářství blíž, a pokud chtějí do problematiky zapojit občany, je to v pořádku, míní. Podle něj patří Jihomoravský kraj k regionům ohroženým dovozem odpadu z Rakouska. "Objevily se zde neformální snahy o dovoz rakouského odpadu do brněnské spalovny," řekl.

Rakousko stejně jako Německo má podle něj velmi přísné normy pro nakládání s odpady, což pro tamní firmy znamená i vyšší náklady. Ambrozek už v této souvislosti požádal svého spolkového kolegu Sigmara Gabriela, aby mu v boji proti nelegálnímu dovozu odpadu pomohl.

Problém dovozu odpadů ze zahraničí, hlavně z Německa, se v poslední době dostal do centra pozornosti kvůli požáru skládky nelegálně dovezeného odpadu v Libčevsi na Lounsku. Podle odhadů České inspekce životního prostředí v posledních měsících složilo nelegálně dovezený německý odpad v Česku zhruba 625 kamionů.

Tereza Fojtová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů