Pátek, 19. dubna 2024

Přelouč chce naučit lidi kompostovat odpad

Přelouč chce naučit lidi kompostovat odpad
Několik tisíc domácností v Přelouči dostalo v těchto dnech do svých schránek dopis od starostky Ireny Burešové, ve kterém je informuje o možnosti kompostování. Ti, kteří tak odevzdají vyplněnou přihlášku do 24. února, získají na rok zdarma nádobu, ve které budou skladovat bioodpad.
Nádoby město během března rozveze tak, aby je lidé už od dubna, kdy začínají jarní úklidy zahrad, mohli začít využívat.

Na skládky má přijít co nejméně odpadů

"Chceme, aby se odpadu na skládky ukládalo co nejméně a aby se v maximální možné míře komunální odpad třídil. A je to i kvůli evropským směrnicím, které budou od roku 2010 přísné a říkají, že se bude moci na skládky ukládat jen 50 procent ze současného odpadu," řekla starostka Přelouče Irena Burešová. Navíc za veškerý vytříděný využitelný odpad naopak město získává určitou odměnu, kterou pak promítá jako snížení poplatku, který každý občan města platí. V Přelouči tak vzali mapu, vytipovali si oblasti a rozeslali tak necelé dva tisíce dopisů. "Týká se to bytových a rodinných domů. Tam, kde předpokládáme, že bioodpad mají, protože třeba v letních měsících vozíme popadaná jablka, ovoce nebo trávu. Lidi už jsou většinou moderní a nekompostují a tohle všechno dávají do popelnic. Za drahé peníze se to pak odkládá," uvedla Burešová.
"Není to špatný nápad. že město tohle zavádí, mi připadá dokonce jako výborný nápad. Přihlášku tam ale teprve budu muset odnést, ještě jsem se k tomu nedostal," řekl Zdeněk Frelich z Přelouče.
"Cílem je, aby se na skládky odkládalo co nejméně odpadů. Lidé mají zájem a upozorňují nás dokonce na místa, kde by se ve městě měly nainstalovat nádoby na další druhy odpadů. Zvažujeme zvýšení počtu kontejnerů na sklo, plasty a papír," řekla přeloučská starostka Irena Burešová.

Zdroj: www.prelouc.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů