Sobota, 20. dubna 2024

Celníci zadrželi na Folmavě kamion naložený azbestovým odpadem

Celníci zadrželi na Folmavě kamion naložený azbestovým odpadem

PLZEŇ - Celníci v úterý večer na hraničním přechodu Folmava na Domažlicku zadrželi kamion naložený azbestovým odpadem. Azbestová vlnitá střešní krytina byla odeslána z Itálie do Německa se souhlasem úřadů obou států. Trasa přepravy ale neměla směřovat přes území Česka. Řekl to zástupce tiskové mluvčí Celního ředitelství Plzeň Pavel Polanka.

"Kontrolovaný řidič uvedl, že měl v úmyslu uspořit pohonné hmoty," dodal. Celníci mu uložili kauci 50.000 korun a po jejím uhrazení mohl kamion s nákladem pokračovat do Německa. Případ bude nyní předán oblastnímu inspektorátu České inspekce životního prostředí, která rozhodne o pokutě.

Podle Polanky Celní správa spolu cizineckou a pohraniční policií zesílila kontrolu přeshraničních přeprav odpadu do ČR. Reagovala tak na případy nelegálního dovozu odpadu z Německa do Česka v poslední době. Jakékoliv zjištění či podezření z nepovolené přepravy odpadů ze zahraničí ohlašují policejní útvary ihned nejbližším celním úřadům, jež prověří, zda jsou dodržovány předpisy přepravy odpadů mezi členskými státy EU.

Mobilní skupiny provádějí namátkové kontroly vozidel, v nichž by mohl být odpad přepravován, zejména v místech vybraných hraničních přechodů při státní hranici s Německem a Rakouskem.

K posílení postupu proti nelegálním přepravám odpadů určili celníci nonstop telefonní linky regionálních operačních center. "Na ně mohou lidé, občanská sdružení a organizace kdykoli sdělovat podezření z nelegální přepravy odpadů ze zahraničí," dodal Polanka. V Plzeňském a Karlovarském kraji lze kontaktovat Celní ředitelství Plzeň na číslech 377 248 627 a 377 204 344.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů