Čtvrtek, 25. dubna 2024

Proč jsou zde německé odpady?

Proč jsou zde německé odpady?

Problém dovozu odpadů ze zahraničí, hlavně z Německa, se dostal do centra pozornosti až v poslední době kvůli požáru skládky nelegálně dovezeného odpadu v Libčevsi na Lounsku. Podle odhadů České inspekce životního prostředí v posledních měsících složilo nelegálně dovezený německý odpad v tuzemsku zhruba 625 kamionů, což představuje asi 15.000 tun odpadů. Policisté zahájili akci, při níž budou odstavovat podezřelé kamiony přímo u hranice. K nim povolají celníky a pracovníky ČOI, kteří mají právo náklad kontrolovat. Při vyhledávání aut s podezřelým nákladem má pomoci znalost místních firem a dovozců, i upozornění občanů. Pokuty za nelegální nakládání s odpady se možná zvýší z deseti na 50 milionů korun. Ministerstvo životního prostředí to chce prosadit do novely zákona o odpadech, která je nyní ve sněmovně. Místopředseda sněmovního výboru pro životní prostředí Václav Mencl z ODS je zase připraven navrhnout přísnější trestní postih za nelegální dovoz. Je nutné trestně stíhat nelegální dovoz veškerého odpadu.

V Libereckém kraji leží větší část nelegálně dovezeného německého odpadu ve skladech v Sosnové u České Lípy a v Arnolticích a Černousích na Liberecku. Minulý týden objevila ČIŽP až 60 tun odpadu v bývalých garážích státního statku ve Frýdlantu na Liberecku. Kamiony tam dopravily již loni v červnu hlavně slisovaný textil a obuv. V Ústeckém kraji vznikly nelegální skládky německého odpadu v Českých Zlatníkách na Mostecku, v Libčevsi na Lounsku a v Radešíně na Litoměřicku.

Problém černých skládek vytvořených na nejrůznějších místech republiky se řeší s velkým zpožděním. Zaspalo i ministerstvo životního prostředí. Díky realizovaným opatřením bude zabráněno dalším dovozům. Co ale s tím odpadem, který je již zde. Opakované zapálení jedné ze skládek, bez kterého by ostatně asi razantnější zákroky nenastaly, vyvolává otázku proč sem byl odpad dovezen. Určitě dovozci nepředpokládali, že sám zmizí a rozpadne se. Skládky totiž nejsou zakrytelné jako třeba opuštěné lomy či pískovny. Působí spíš jako překladiště. Proč asi?

Akutní řešení ani vyjednávání s německou stranou na základní otázky neodpovídá. Zajímavé je, že nikdo moc nepřemýšlí nad tím proč a jak a proč k dovozu německého komunálního odpadu došlo. Při tom může jít o otázku zásadní. Před tím než se skládky vytvořily, jednaly o dovozu odpadů pro „další zpracování“ spalovny. Speciálně ta Liberecká. Jevilo se jí to jako velice lukrativní. Ministerstvo životního prostředí nicméně dovozy zakázalo. Je to logické i ekonomicky – surovina využitelná komerčně musí mít jistou hodnotu – spalovny by tedy teoreticky měly za produkty které zpracují na energii (jak sami tvrdí) platit a ne nechat si platit (což přiznaly s tvrzením že jim vyjde levnější provoz) a že nemají naplněnou kapacitu. Při tom je snaha vybudovat další kapacity spaloven v republice, např v Pardubickém kraji, nepochopitelná. Dlužno dodat, že pracovníci ministerstva pana Urbana měli výhrady k zákazu dovozu odpadků pro spalovnu a argumentovali podobně jako představitelé spaloven, že na dovoz suroviny pro zpracování mají právo..

Liberecká spalovna se zákazem dovozu dodnes nesouhlasí. Existuje kolem toho údajně i nějaký soudní spor, jehož účastníkem má být i německá firma. Zde je místo pro spekulace. Zajímavé je že větší část dovezeného odpadu je na území Libereckého a Ústeckého kraje, odhadem prý jde o objem odpovídající dovozu téměř 1000 kamionů. Vysoká koncentrace odpadu na Liberecku, Českolipsku a Frýdlantsku by mohla být zorganizována v rámci dohod o spalování v Liberci. Zatím se šetření tímto směrem nevede i když je tato úvaha docela pravděpodobná. Dovozci původně chtěli odpad spalovat v liberecké spalovně, a kdo ví, zda se s tím nepočítá i nadále. Někdo najednou nabídne řešení a ještě si za „úklid“ nechá zaplatit z fondů životního prostředí. Své k tomu by měla říci liberecká spalovna. Navíc očekávám, že se k problému jednoznačně vyjádří krajské výbory liberecký i ústecký.

Ivan Turnovec
http://virtually.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů