Sobota, 20. dubna 2024

Radešínští se bojí, aby odpad obci nezůstal

Radešínští se bojí, aby odpad obci nezůstal

Radešín - Nelegální skládka odpadu má z Radešína u Martiněvsi zmizet do úterka. Majitel areálu se ale obává, že firma, jíž prostor poskytl, odpad neodveze. Všichni si teď dávají pozor, aby odpad nevzplál, stejně jako tomu bylo v Libčevsi. Prostor je monitorován, aby tam již další kamion s odpadem nepronikl. "Bojím se toho, že si firma odpad neodveze. Já ani právník se jejím zástupcům nemůžeme dovolat," uvedl včera Jiří Knor, který část bývalého statku firmě pronajal. Zástupce slánské společnosti, která si část areálu pronajala, v médiích uvedl, že textil byl nakoupen v Praze, a od dalšího navezeného komunálního odpadu se distancoval. Jelikož prostory nejsou zkolaudovány ke skladování textilu či odpadu, libochovický stavební úřad rozhodl, že vše musí zmizet. Textilu je na místě odhadem zhruba padesát balíků.

Ve věci se ale nic nemění a Jiří Knor se obává, že mu celý problém zůstane na krku. O věc se zajímají policisté, celníci, stavební úřad i orgány životního prostředí. "Z hlediska ochrany přírody nehrozí akutní nebezpečí. Dotyčnou společnost jsme vyzvali, aby se vyjádřila k protokolu, který jsme sepsali společně s celníky, aby mohlo být zahájeno správní řízení," uvedl Jiří Turek, vedoucí oddělení odpadového hospodářství Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem. Pokud odpad na místě zůstane, je možné, že začne zapáchat a obtěžovat okolí. Podle vedoucího není jednoznačně zřejmé, že odpad v Radešíně pochází z Německa.

Jaroslav Kalina, starosta Martiněvsi, pod níž Radešín spadá, je ze situace znechucen. "Pokud vláda tento problém nezačne řešit, podobné věci se mohou dít i na jiných místech," uvedl včera. Problém je podle něj hlavně v tom, že RADIM TUČEK kamiony na místě nikdo nezadržel.

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů