Úterý, 23. dubna 2024

Kamenování ministrů

Kamenování ministrů
Odpady z Německa se vozí do Česka léta, ale jen občas se z toho stane kauza.

Poslední týdny jdou média po německých odpadech. Téměř každý den se objeví zjištění, že se někde nějaký povaluje. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban označil v televizi tuto situaci za úplnou tragédii a pojmenoval důvod: Ministerstvo životního prostředí zaspalo, což vytvořilo kriminální prostředí.

Ministr Libor Ambrozek kontroval tím, že český zákon dovážení odpadu jak k likvidaci, tak ke skládkování jednoznačně zakazuje, takže je taková činnost nelegální a pokutovatelná. Problém je v tom, že přes hranice se odpad dostat může - už proto, že ho dovozce nepřihlásí k proclení. Kontrola čehokoli, jak známo, není silnou stránkou našich úřadů, i když i celníci občas někoho dopadnou. Jeden z jejich nálezů můžeme vidět na fotografii.

Těm, kdo si takový odpad nechají složit na pozemku, v praxi velké postihy nehrozí: maximálně deset milionů. Ale kdy kdo takovou pokutu dostal? Jak popisuje na str. 24 kolegyně Olbrichová, sankce jsou většinou nakonec menší, než mohou být.

Ministr životního prostředí nyní navrhne zvýšení pokuty za nelegální dovoz na 50 milionů korun. Jenže pokud se dnes neplatí ani desetimiliony, co to bude platné?

Od ministra Urbana je ovšem kritika vládního kolegy Ambrozka nápadně podobným předvolebním gestem, jako když se v tomto týdnu premiér Paroubek obul do ministra dopravy Šimonovského kvůli situaci na dálnici D1. Staré problémy s obtížným řešením se k tomu dobře hodí. Za to, že jsou na dálnici potíže a německý odpad se válí po Čechách, mohou příslušní lidovečtí ministři.

Urbanovo ministerstvo (a velká část průmyslové lobby podporovaná napříč stranami) se přitom například snaží prosadit tzv. energetické využití odpadů, což je pouze jiný název pro jejich spalování s využitím vzniklého tepla třeba pro vytápění sídlišť.

Protože však pro velké spalovny není v ČR dost vhodného odpadu, je čertovým kopýtkem těchto návrhů potenciální usnadnění dovozu odpadů. Z Německa i odjinud.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů