Středa, 24. dubna 2024

ČR a SR společně proti odpadu

ČR a SR společně proti odpadu

BRATISLAVA - Inspektoři životního prostředí z ČR a SR se chtějí dohodnout na společném postupu obou států při kontrolách dovozů odpadu.

O možnostech zabránit nelegálním dovozům odpadů zejména ze starých zemí EU včera začali jednat na pracovním setkání v Bratislavě, které potrvá do zítřka.

Konzultace vyvolalo odhalení nezákonných dovozů odpadu do západních a středních Čech a u Partizánskeho na západním Slovensku. Slovenská republika a Česká republika se odmítají stát smetištěm starých členských zemí Evropské unie, řekla hlavní inspektorka odpadového hospodářství Slovenské inspekce životního prostředí Jarmila Ďurďovičová. Inspektorům jde o životní prostředí i zdraví obyvatel.

Dovoz odpadů z Německa do ČR rozvířil hladinu veřejného mínění v minulých dnech. Na Slovensko do Partizánskeho přivezla 1300 tun odpadu ještě loni slovenská firma, která tvrdila, že jde o alternativní palivo. I když odpad byl na Slovensko dopraven z Rakouska, existují podle mluvčího Slovenské inspekce životního prostředí Michala Štefáneka důkazy, svědčící o jeho německém původu. Případ vyšetřuje slovenská policie. Pokuta může v tomto případě dosáhnout pěti milionů slovenských korun (3,8 milionu Kč).

U nás první stotisícové pokuty už padly na Liberecku. Nelegální skládky odpadů byly odhaleny koncem loňského roku v Libereckém kraji a nacházejí se také v Ústeckém, Plzeňském a Středočeském kraji. Inspektoři odhadují, že v posledních měsících složilo v ČR německý odpad zhruba 625 kamionů.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů