Sobota, 20. dubna 2024

Prachatice zaplatily za svoz odpadu 7 miliónů korun

Prachatice zaplatily za svoz odpadu 7 miliónů korun

Na poplatcích od občanů a dalších příjmech z odpadového hospodářství získalo necelých 5,9 milionů Kč. Vyprodukováno bylo zhruba 2 600 tun odpadu. Tak zněla průběžná informace předložená odborem životního prostředí na posledním jednání rady.

„Zpráva odpovídá na časté dotazy občanů k celkovému fungování odpadového hospodářství. I když se poplatek za odvoz komunálního odpadu o něco zvyšuje, celý systém ještě částečně dotujeme. Zajímavé jsou diskuse nad ochotou a větší povinností občanů separovat. Situace v nakládání s odpady jsou v mnoha zemích EU velice rozdílné a osobně se domnívám, že nás čekají nemalé ekonomicky náročné změny,“ konstatoval Ing. Jan Bauer, starosta města.

Prachatičtí v tomto roce zaplatí za odpady poplatek ve výši 480,- Kč/osoba/rok. Je to o 30,- Kč více než v roce 2005, ale jeho navýšením se radnice snaží o to, aby se neprohluboval deficit celého systému. „Každoročně se zvyšuje množství vyprodukovaného odpadu. Například v roce 2004 to bylo více než 2 500 tun, v roce 2003 přibližně 2 200 tun. Stoupá ale také množství vytříděného odpadu. V loňském roce jsme přikoupili dalších 11 nových kontejnerů na tříděné odpady, kterými jsme doplnily některá stávající stanoviště a zřídili i další nová místa,“ doplnila některá čísla MVDr. Marie Peřinková, vedoucí odboru životního prostředí.

Papír a sklo nám sváží Technické služby Prachatice. Někteří občané se mylně domnívají, že tyto vytříděné suroviny končí na skládce Libínské Sedlo stejně jako komunální odpad. Není to samozřejmě pravda. Suroviny se po svozu překládají do velkoobjemového kontejneru a pravidelně putují k dalšímu zpracování do Českých Budějovic. Plasty pro nás sváží a zpracovává společnost Recyklace odpadů a skládky Strakonice,“ doplnila Marie Peřinková.

V Prachaticích je celkem 201 kontejnerů a zhruba 1340 ks popelnic na komunální odpad, 108 kontejnerů na tříděný odpad. Každoročně se občanům vydá občanům přibližně 100 ks nových popelnic a vyměnit je nutné 20 kontejnerů.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů