Středa, 17. dubna 2024

MŽP: Obecný zákaz dovozu veškerého odpadu by byl nevymahatelný

MŽP: Obecný zákaz dovozu veškerého odpadu by byl nevymahatelný
PRAHA - Evropské právo neumožňuje České republice obecně zakázat dovoz veškerého odpadu. Vyplývá to z právního rozboru, který si na dnešní zasedání vlády nechal vypracovat ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) a který má ČTK k dispozici. Kabinet o tomto opatření uvažuje vzhledem k množství odpadu, které do Čech proudí z Německa. Stát ale zřejmě striktní zákaz nepřijme, vystavoval by se totiž hrobě soudního řízení na úrovni EU.

Nařízení Evropského společenství rozeznává přepravu odpadů určených k odstranění a přepravu odpadů za účelem jejich dalšího využití. V případě odpadů určených k likvidaci mohou členské státy EU dovoz zakázat, jak to platí v České republice. "V případě přepravy odpadů za účelem jejich využití může členská země EU k nařízení pouze vznášet námitky, a to za splnění stanovených podmínek. Obecný zákaz nařízení neumožňuje," stojí v analýze s tím, že nařízení EU má vždy přednost před vnitrostátní právní úpravou a vnitrostátním předpisem se nesmí měnit, rušit ani překračovat jeho rozsah.

Nařízení rozlišuje tři takzvané barevné seznamy odpadů pro účely jejich využití - zelený, žlutý a červený. Režim kontroly přepravy odpadů za účelem dalšího využití se řídí podle toho, do kterého z těchto seznamů je odpad zařazen. Odpady zeleného seznamu lze mezi členskými státy přepravovat volně, jde například o kovový šrot či odřezky a úlomky z některých plastů.

Pokud jsou odpady uvedeny na žlutém nebo červeném seznamu nebo nejsou uvedeny na žádném ze seznamů, je možné je přepravovat jen se souhlasem ministerstva. V tomto režimu lze do Česka se souhlasem úřadu dovážet odpady, které se využívají materiálově jako druhotné suroviny a odpady, u kterých se využívá jejich energetický obsah.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů