Pátek, 19. dubna 2024

V centru Brna budou podzemní kontejnery na tříděný odpad

V centru Brna budou podzemní kontejnery na tříděný odpad

BRNO -- V historickém středu Brna budou podzemní kontejnery na tříděný odpad. Netradiční řešení problému recyklace zvolili brněnští radní s ohledem na turistický ruch. Podzemní kontejnery totiž nebudou hyzdit vzhled ulic v centru.

"Lidé, kteří žijí v centru města, si často stěžovali, že nemohou třídit odpad," řekla dnes novinářům místostarostka městské části Brno-střed Vlasta Svobodová (ODS). Radní se rozhodli vyjít lidem vstříc, ale nechtěli do centra umístit klasické nádoby na odpad, zdálo se jim to necitlivé vůči památkám. Inspiraci nakonec našli v zahraničí.

Podzemní kontejnery tvoří nádoby zapuštěné do země. Chodci z nich vidí pouze malý výčnělek připomínající patník s otvorem, do kterého lze vhazovat odpadky. Po naplnění vyzvedne kontejner speciální vozidlo, které by mělo do ulic vyjíždět v noci, uvedla starostka Brna-středu Dagmar Hrubá (ODS).

Brněnský magistrát chce do podzemních kontejnerů investovat pět milionů korun, městská část Brno-střed přidá dva miliony. Celkem by se mohly nádoby na pet-lahve a na dva typy skla objevit na pěti až šesti místech. Radní uvažují například o Dominikánském náměstí, Moravském náměstí, starém autobusovém nádraží v Benešově ulici a o Zelném trhu. První kontejnery se mají v ulicích objevit ještě letos.

Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů