Pátek, 19. dubna 2024

Česko-německá jednání o nelegálním dovozu odpadů budou pokračovat

Česko-německá jednání o nelegálním dovozu odpadů budou pokračovat

Na dnešním jednání o nelegálním dovozu odpadů z Německa do České republiky, které probíhá v Drážďanech [1], tlumočili zástupci českého ministerstva životního prostředí znepokojení úřadů i veřejnosti. Předložili německým kolegům dokumentaci skládky v Libčevsi na videozáznamu i přímé vzorky odpadků.  Zároveň je vyzvali k účinné a aktivní spolupráci. Ti přislíbili, že se všemi předloženými podněty budou neprodleně zabývat.

Česká strana požaduje:

  • odebrání nelegálně dovezeného odpadu zpět na náklady německých firem, které z podvodného vývozu profitovaly
  • konkrétní harmonogram odvozu odpadů tam, kde se už podařilo určit viníka
  • důsledné dodržování nařízení EU o přepravě odpadů (každý, kdo vyváží odpad si podle něj musí ověřit, zda jej veze do zařízení, které má oprávnění k nakládání s odpady)
  • aby výstupy z mechanicko-biologické úpravy (MBÚ) odpadů podléhaly v Německu notifikaci (tedy aby byl jejich transport schválen písemně úřady v zemi vývozce i dovozce) – to umožní důslednější kontrolu a regulaci
  • aby prověřily evidenci firem, které odpad do ČR vyvážely (bylo by možno zdokumentovat jejich aktivity a doložit další případné případy nelegálních dovozů)
  • aby Německo podpořilo české výhrady k návrhu nové evropské směrnice o odpadech

Zástupci českého Ministerstva životního prostředí opět zdůraznili, že je do České republiky zakázán dovoz odpadu k odstranění ve spalovnách komunálního odpadu či na skládkách.

Poznámky:

[1] Účastní se jej zástupci ministerstev životního prostředí, odpovědných úřadů pro přepravu odpadů, celníků a policie Saska,  Saska-Anhaltska a Braniborska. Českou delegaci vede náměstkyně ministra životního prostředí Ivana Jirásková.

[2] Navrhované změny by přinesly riziko, že se bohatší země EU budou zbavovat svého směsného komunálního odpadu vývozem ke svým sousedům - především do ČR, Polska, Maďarska.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů