Pátek, 29. března 2024

Cheb chce více sběrných dvorů a nádob na separovaný odpad

Cheb chce více sběrných dvorů a nádob na separovaný odpad

CHEB -- Chebská radnice připravuje vybudování dalších dvou sběrných dvorů na velkoobjemový a nebezpečný odpad. Zároveň chce zvýšit počet nádob na separovaný odpad. Slibuje se od toho větší podíl tříděného odpadu i úbytek odpadu v ulicích města, informoval dnes ČTK místostarosta Pavel Vanoušek.

Změnami v plánu odpadového hospodářství se ve čtvrtek zabývala městská rada. "Jedním z témat bylo vybudování jednoho nebo dvou sběrných dvorů ve městě. První by měl vzniknout u silnice na Svatý Kříž," uvedl Vanoušek.

Svoz a likvidace odpadu stojí chebskou radnici ročně kolem 30 milionů korun. Z poplatků za odpad od obyvatelů ale vybere sotva 16 milionů korun. Zbytek musí dotovat z městského rozpočtu. Přitom jen svoz velkoobjemového odpadu a likvidace černých skládek přijde na miliony ročně.

Dosavadní sběrný dvůr Chebu je v Chocovicích, několik kilometrů za městem. "Pro obyvatele, kteří se chtějí zbavit odpadu, který nepatří do běžných popelnic, je to daleko. Pokud by mohli odpad odvézt blíž, dělali by to asi častěji," míní Vanoušek. Po městě by pak nezůstávaly například sedačky u popelnic a navíc by se zvýšil podíl využitelného odpadu, který zatím často končí na skládce.

Radnice chce také zvýšit třídění odpadu ve městě. I když podle Vanouška podíl tříděného odpadu v Chebu není výrazně nižší než ve srovnatelných městech, stále existuje velká rezerva. Radnice chce proto pomocí informační kampaně zvýšit povědomí lidí o důvodech třídění a o tom, kde se v jejich blízkosti nachází kontejnery.

Nádoby na tříděný odpad chce radnice zkusit umístit i poblíž nákupních středisek, kam lidé často jezdí auty, a tak by pro ně bylo snadnější vzít s sebou na nákup i roztříděný odpad, pokud v okolí bydliště kontejnery nemají.

I když vybudování sběrných dvorů i doplnění nádob na separovaný odpad přinese městu výdaje, ve výsledku by se snížením objemu komunálního odpadu ve prospěch tříděného, znovu využitelného, mohly městu náklady časem vrátit na nižším poplatku za skládkování.

Pavel Peňás
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů