Pátek, 29. března 2024

Lidé dluží městu za odpad miliony

Lidé dluží městu za odpad miliony

Hradec Králové - Obyvatelé města budou i letos platit 480 korun. Poslední termín je 25. dubna. Radnice počítá s rozšířením pokladních hodin.

Osm milionů korun dluží lidé v současné době městu na poplatcích za likvidaci domovního odpadu. Během jediného roku se suma zvýšila o dva a půl milionu korun!

Šest tisíc neplatičů

"U poplatků za svoz komunálního odpadu evidujeme na šest tisíc dlužníků," uvedl tiskový mluvčí hradecké radnice Václav Svoboda.

Městu se zatím nedaří peníze od lidí vymáhat, i když má k dispozici řadu poměrně účinných nástrojů. Radnice nejprve po upomínce zvýší dluh až na trojnásobek.

Pokud ani to nezabere, může přijít na řadu exekuce na účtu dlužníka nebo srážky ze mzdy, ale i z důchodů a některých dávek.

"Bez opory v zákonech ale nezmůžeme téměř nic. Když se pustíme do soudního sporu,

tak to často trvá několik let. Dlužníci mohou využít odvolání a dalších opravných prostředků. A dluhy dál narůstají," řekl Svoboda.

Pozor na označení schránek

V letošním roce přijde svoz odpadu obyvatele Hradce Králové opět na 480 korun. Děti a důchodci nad sedmdesát let uhradí polovinu. Posledním možným dnem pro zaplacení poplatků je 25. duben.

"Během března budeme dis

tribuovat složenky. K bezproblémovému doručení je třeba, aby lidé měli schránky označené jmenovkou. To platí především v případech, kdy v domě bydlí více rodin a nemají shodná příjmení," upozornil mluvčí magistrátu.

Vloni město vybralo na poplatcích za odpad 39,2 milionu korun. Drtivá většina lidí platila přímo na pokladně magistrátu. Radnice se proto připravuje na nápor návštěvníků.

"Kvůli předpokládaným frontám počítáme v dubnu s rozšířením pokladních hodin. Chtěli bychom zároveň požádat poplatníky, aby více využívali platby přes poštu či z účtu," dodal Václav Svoboda.

CHOVATELÉ PSŮ ZAPLATÍ VÍC NEŽ OSTATNÍ

Do 25. dubna musí zaplatit poplatky také majitelé psů! Sazba je 1200 korun, za každého dalšího psa pak 50 %. Obyvatelé rodinných domů zaplatí 300 korun, důchodci ještě o stokorunu méně.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů