Čtvrtek, 25. dubna 2024

Louny odmítají zaplatit odvoz odpadu

Louny odmítají zaplatit odvoz odpadu

Louny - S návrhem na urychlené odstranění prohořelých zbytků odpadu, uloženého neoprávněně v bývalém areálu kravína v Libčevsi, se na starostu Loun Jana Kernera obrátil radní Ústeckého kraje odpovědný za životní prostředí, Antonín Terber.

"Po jednáních s ministerstvem životního prostředí a Českou inspekcí životního pro středí lze očekávat, že ministerstvo prohořelé odpady odstraní, bude to však trvat řádově několik týdnů," upozorňuje Terber. Současně žádá, aby lounská radnice, jako pověřený městský úřad, využila zákonnou možnost a nechala prohořelý komunální odpad vyvézt na svoje náklady. Vynaložené peníze by pak vymáhala po firmě Bau 24, která odpadky do Libčevsi nechala dovézt.

Lounští radní však trvají na svém stanovisku, že příslušným správním orgánem je ministerstvo životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí. "Správní řízení k uložení pokuty už inspekce zahájila a z platné legislativy vyplývá, že ten, kdo zahájil řízení jako první, provede řízení celé, včetně uložení nápravných opatření, " tlumočila tajemnice Renáta Čapková stanovisko lounských radních.

I přes zamítavý postoj pověřeného městského úřadu je však krajský úřad podle Terbera odhodlán urychlit vyvezení nebezpečných odpadů z Libčevsi, jak jen to půjde. "V souladu s platnou legislativou teď musíme sedm dní počkat na odpověď, pak začneme jednat," sdělil krajský radní Terber.

TÁŇA VAVŘÍNOVÁ

Severní Čechy - Firma Bau 24, která do Libčevsi na Lounsku navezla tisíce tun odpadků z Německa, měla uzavřenou smlouvu s Plzeňskou spalovnou. Když se však spalovna v lednu dozvěděla, že firma Bau 24 dovezla do Libčevsi německý komunální odpad, smlouvu ihned vypověděla, aniž by spálila jediné kilo odpadu. Smlouva totiž byla na spalování českých plastů - a ne na německé odpadky. Podle České obchodní inspekce je však smlouva důkaz, že mezi spalovnami a dovozci dochází ke kontaktu.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů