Čtvrtek, 28. března 2024

Z odpadů na Hlinecku se má vyrábět elektřina a teplo

Z odpadů na Hlinecku se má vyrábět elektřina a teplo
Hlinsko a okolní obce chtějí na skládce odpadů v Srní využívat vzniklý skládkový plyn a vybudovat bioplynovou stanici. Zařízení má ze získaného metanu vyrábět elektřinu a zároveň teplo, investice se tak vrátí zhruba za pět let. Vedlejším produktem technologie bude také kompost.

    "Podle předpisů musíme snižovat množství biologicky rozložitelného odpadu ukládaného na ilustrační foto redakceskládku a také likvidovat skládkové plyny. Proč to tedy nevyužít pro výrobu energie?" vysvětlil ředitel hlineckých technických služeb Jan Svoboda, který je autorem nápadu.

    Plyn, který ve skládkách vzniká samovolně, bude doplňovat metan z bioplynové stanice. Ta bude zpracovávat zelený odpad a organické zbytky z okolní potravinářské výroby a zemědělství. Plynné palivo spotřebuje kogenerační jednotka, což je spalovací motor s generátorem elektrického proudu, využije se i teplo z chladicího systému. Podobné zařízení letos bude i ve Vysokém Mýtě, další již funguje v Lanškrouně.

    "Elektřinu budeme prodávat do rozvodné sítě, dnes jsou pro obnovitelné zdroje zajímavé výkupní ceny," řekl ČTK Jiří Socha, předseda Sdružení obcí mikroregionu Hlinecko.

    Teplo se zatím využije pro ohřev reaktoru bioplynové stanice, v budoucnu je chce ale sdružení uplatnit komerčněji. "Výhledově bychom postavili vedle sušárnu dřeva. Vykupovali bychom dřevní hmotu od obcí, nechali bychom ji pořezat a prodávali bychom naformátované suché řezivo," plánuje Socha.

    Projektanti spočítali, že roční produkce elektrické energie k prodeji bude přibližně 1200 MWh, tepla kolem 2100 MWh. Stavět by se mohlo začít již letos v létě, provoz by se mohl zahájit příští rok v dubnu. Vše ale závisí na penězích. Sdružení počítá s tím, že z celkových potřebných 36 milionů korun získá tři čtvrtiny z dotací Evropské unie. "Návratnost by pak byla kolem pěti let, ale pokud výkupní ceny elektřiny stoupnou, bude to o něčem jiném," řekl Socha.

    Vedlejším produktem bioplynové stanice je také kompost. Ten chce sdružení používat na rekultivaci skládky v Srní.

 

http://www.cerstvezpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů