Úterý, 16. dubna 2024

Obce Plzeňska: Firmy sbírající elektroodpad chtějí celé výrobky

Obce Plzeňska: Firmy sbírající elektroodpad chtějí celé výrobky

Plzeň -- Firmy, které budou zajišťovat zpětný sběr starých domácích elektrických spotřebičů, chtějí podle zástupců obcí z Plzeňského kraje přebírat výhradně kompletní výrobky. Zaznělo to na dnešním setkání Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje. Pokud by například u ledničky odevzdané do sběru chyběly dveře, bude ji obec muset zlikvidovat na vlastní náklady. Sdružení se proto obrátí na ministerstvo životního prostředí, aby vydalo jasné stanovisko, co je a co není kompletní výrobek. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

Starostové měst a obcí, které mají na svém území sběrné dvory, dnes zároveň uvedli, že nejsou schopni odpad uhlídat. Často se tak stává, že skladované elektrospotřebiče rozkrádají zloději. Dvory jsou vykrádány a policie to nechce řešit, protože jde o odpady, řekl na setkání sdružení Marek Sýkora z  Regionální rozvojové agentury, která projektuje sběrné dvory a organizuje sběry elektroodpadu. Nejcennější použitelné součástky a barevné kovy, které lze zpeněžit, se ztrácejí nejen z oplocených dvorů, ale i při svozech. "Nemůžeme ale sběrné dvory hlídat, nebo je vybavovat kamerami," zaznělo od starostů.

Nejdéle do měsíce uzavřou všechny obce Plzeňského kraje smlouvu s firmou Elektrowin, jež zajišťuje zpětný odběr starých domácích elektrických spotřebičů a nářadí. Radnice už tak nebudou platit za jejich svoz a likvidaci. Obecní sběrné dvory přeplněné elektroodpadem se začnou vyprazdňovat. Další firma Asekol, která bude sbírat televize a monitory, videa a elektrické hračky, začala smlouvy s obcemi připravovat. Třetí kolektivní systém Ekolamp, jenž získal licenci ministerstva životního prostředí na sběr osvětlovacích zařízení, se teprve rozjíždí.

Sýkora uvedl, že podle dohody bude Elektrowin do konce letošního roku brát vše, ale od ledna už jen kompletní výrobky. "Pokud by tedy chyběly v  ledničce dveře nebo kompresor, jde likvidace za obcemi, a ty ji také budou platit," dodal.

Elektroodpad musejí podle zákona od loňského 13. srpna odebírat zpět výrobci a dovozci spotřebičů. Do té doby měly kolektivní systémy uzavřít smlouvy s radnicemi a firmami na svoz a recyklaci. Podle dřívějšího vyjádření Pavla Kašky z ministerstva životního prostředí nastalo zpoždění kvůli tomu, že firmy zažádaly o registraci pozdě, a navíc nesplnily všechny formality správního řízení. O zápis usiluje asi 2500 výrobců a dovozců, 300  až 400 firem chce zajišťovat sběr individuálně a licenci chce pět kolektivních systémů. Pouze ty řeší historický elektrodpad vzniklý před srpnem 2005.

Elektrospotřebiče nesmí končit na skládce. Dodavatelé je musí na své náklady posílat do speciálních sběren, kde se dále zpracují. Kvůli zpětnému odběru výrobci a dovozci od loňského září viditelně zdražili. Podle Sýkory je v Plzeňském kraji obrovské množství elektroodpadu. Jeden obyvatel nyní produkuje přes dva kilogramy elektroodpadu ročně.

Plzeňský kraj se na sběr elektrospotřebičů připravoval dva roky a jeho metodiku smluv mezi provozovateli a obcemi využívá jak Svaz měst a obcí, tak podvýbor pro odpady Poslanecké sněmovny.

Václav Prokš
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů