Pátek, 19. dubna 2024

Skládka v Tušimicích opět hořela. Byla to náhoda?

Skládka v Tušimicích opět hořela. Byla to náhoda?

Skládka komunálního odpadu v Tušimicích dnes v noci opět hořela. Naposledy tady plameny spálily tuny odpadků v červenci. Včerejší požár nebyl zdaleka tak rozsáhlý. Hořela plocha 30 krát 40 metrů čtverečních, na místě zasahovalo deset profesionálních jednotek hasičů. Plameny hořely na skládce pár hodin poté, co vyšlo najevo, že se sem a do Jirkova vozil také německý odpad nelegálně dovezený do Čech.

Tušimice (dv), 10. 3. 06

Požár nezpůsobil prakticky žádné škody, ze skládky se ale linul hustý dým. Na místo proto míří odborníci z chememické laboratoře v Třemošné na Plzeňsku. Změří koncentrace škodlivin v ovzduší.

Po osmé hodině ráno už hasičské jednotky dohašovaly doutnající odpad. Mluvčí HZS v Ústí nad Labem Lukáš Marvan zatím nepotvrdil ani nevyvrátil možnost, že by skládka byla zapálena úmyslně. Pouze dodal, že vyšetřování příčin teprve začíná.

Plameny skládku zachvátily jen pár hodin poté, co médii prošla informace o tom, že se právě do Tušimic a Jirkova svážely odpadky z Německa, které se ve velkém nelegálně dovážejí do Česka. Jako první o tom informovala televize Nova.

Na obě oficiální skládky, kam patří především odpadky ze severočeských měst, dovážela německý odpad kladenská firma MTR Kladno. V Tušimicích skončilo 6 tisíc tun, v Jirkově 5,5 tisíce tun německého smetí. Dohromady to je téměř 500 nacpaných kamionů.

Ředitel Podniku služeb města Jirkova Michal Batrin včera řekl, že o žádném německém odpadu nevěděl on, ani další pracovníci skládky. "...a kde měly původ nabyvatele, to nás v celku ani nezajímá. Pro nás je to zákazník na smlouvu, přiveze odpad, zaplatí taxu a hotovo," řekl Batrin.

Jeden z pracovníků skládky ale potvrdil, že o německých odpadcích se tam mluvilo. "To sem vozili český kluci, kamioňáci, tady se o tom vědělo," uvedl zaměstnanec skládky. Ještě včera byly na skládce vidět balíky, které jsem firma MTR dovezla. Na detailnější pohled bylo jasné, že jsou z Německa. Dokazovaly to například obaly od německých potravin.

http://www.inreport.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů