Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pokusy o dovoz německého odpadu do Česka stále pokračují

Pokusy o dovoz německého odpadu do Česka stále pokračují

Ústí nad Labem -- Německé firmy se podle celníků stále pokoušejí o vývoz odpadu do Česka. Německé dopravce neodrazují ani zpřísněné kontroly celníků a policistů. Zatím poslední pokus zaznamenali severočeští celníci v pátek nedaleko hraničního přechodu Hora svatého Šebestiána na Chomutovsku. Nákladní auto německého dopravce se dvěma tunami použitých fólií mířilo do vnitrozemí. Protože řidič neměl potřebné doklady, vrátili ho celníci do Německa. ČTK o tom informoval mluvčí severočeských celníků Jiří Nejedlý.

Byl to již čtvrtý náklad německého odpadu, který se do Česka přes hranice v  Ústeckém kraji nedostal poté, co koncem února zavedli policisté a celníci kontroly podezřelých kamionů. Před tím se však podařilo českým i německým firmám nelegálně přivézt do kraje tisíce tun německého odpadu. Nejznámější se stala skládka v Libčevsi na Lounsku, kterou se zatím neznámý pachatel pokusil dvakrát zapálit.

Ředitel České inspekce životního prostředí Jan Slanec dnes ČTK řekl, že skládku začne za státní peníze kolem 30. března likvidovat najatá firma. Odpad odveze do meziskladu, kde bude uskladněn do doby odvozu do Německa.

Podobně jako v Ústeckém kraji se podařilo vrátit náklady nelegálního německého odpadu policistům i v dalších krajích. Podle odhadů České inspekce životního prostředí leží v různých objektech na území Čech a Moravy zhruba 15 000 tun odpadů nelegálně dovezených v posledních měsících z Německa.

Ministerstvo životního prostředí usiluje o to, aby se veškerý německý odpad vrátil do země svého původu. Zatím se mu podařilo vrátit dva ze čtyř kamionů, které zadrželi celníci při jejich cestě do Libčevsi. Odstavili je v Dubí, kde kamiony čekají na vyřízení administrativy.

Kromě skládky v Libčevsi se německý odpad v Ústeckém kraji objevil také v  Českých Zlatníkách na Mostecku a v Martiněvsi na Litoměřicku. Zatím neznámí řidiči vysypali německý textil i na lesní cestu u Rybniště na Děčínsku a u  bývalého zemědělského objektu v Krásné Lípě na Děčínsku. Odpad byl objeven na dalších místech země.

Německý ministr pro životní prostředí Sigmar Gabriel ve čtvrtek ministrovi Liboru Ambrozkovi slíbil, že budou pokračovat jednání o vrácení odpadu, který byl nelegálně dovezen do Libčevsi a dalších českých obcí. Ambrozek dnes také podepsal vyhlášku, podle které bude více druhů odpadů podléhat přísnější kontrole. K dovozu například textilu, zbytků koberců a podobně bude třeba povolení ministerstva. Vyhláška začne platit během několika dní.

Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů