Čtvrtek, 25. dubna 2024

V kauze skládka Brod prohrává

V kauze skládka Brod prohrává

UHERSkÝ BROD - Město Uh. Brod prohrálo minulý týden další z řady soudních sporů s manželi Janíčkovými, majiteli pozemku pod skládkou Prakšická. Tentokrát šlo o to, že uherskobrodská radnice se na Krajský soud v Brně obrátila se žádostí, aby bylo Janíčkovým nařízeno strpět na jejich půdě věcné břemeno v podobě zrekultivované skládky, což se ovšem nestalo. Z výsledku soudního přelíčení tak znova vyplynulo, že šest let stará skládka je na parcele o rozloze 2751 metrů čtverečných nelegálně!

"Žádné jiné rozhodnutí jsme ani nečekali. Není přece možné na něčím pozemku vystavět jen tak shromaždiště odpadků a tvářit se přitom, jako že je vše v pořádku. Říkáme to od začátku: Ta stavba tam bez našeho souhlasu neměla nikdy vyrůst," zlobí se Petr Janíček, který stále trvá na tom, že soudit se ale nikdy nechtěl, naopak vždycky usiloval o smír, protože prý bylo jasné, že město v této věci nikdy nemůže vyhrát.

"Dvakrát jsme radnici navrhovali mimosoudní vyrovnání, dvakrát jej ale radní v čele se starostou zamítli, takže já nevím, co si mám o tom všem myslet. Vždyť oni přece ten náš pozemek potřebují, protože jinak tu rekultivaci skládky nikdy nezkolaudují a dál jim bude hrozit, že budou muset Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP) vracet třiatřicetimilionovou dotaci," říká Janíček, jehož zatím poslední požadavek na vyrovnání se s městem zněl na částku něco málo přes tři miliony korun (prodejní cenu 800 korun za metr čtverečný a nájemné 300 korun za poslední tři roky si Janíčkovi stanovili na základě vyhlášky města, i když pravda je ta, že si mohli účtovat ještě i více, protože fakticky nemohou své pole využívat už jedenáct let - pozn. red.). Takové "pálky" ovšem starosta Uh. Brodu Ladislav Kryštof razantně odmítá.

Ladislav Kryštof říká: "O mimosoudní vyrovnání s Janíčkovými se v tuto chvíli v žádném případě snažit nebudeme. Není k tomu důvod. Město na takové jejich nekřesťanské požadavky přistupovat nebude! Oni snad mají představu, že se jedná o pozemek, na kterém slepice snášejí zlatá vejce nebo co?!" podivuje se Janíčkovým návrhům starosta, opírající se přitom zase o znalecký posudek, z něhož prý vyplývá, že skutečná výše hodnoty pozemku v inkriminovaném místě je maximálně třicet korun za metr. "A jestli se bojíme vracení státní dotace? V tuto chvíli rozhodně ne," dodal první muž města, navzdory tomu, že už i mezi samotnými zastupiteli se o této hrozbě začíná čím dál častěji hovořit a slova jednoho z nich, Petra Vrány, to jen dokazují.

"Můj názor je ten, že pravděpodobnost, že budeme muset SFŽP dotaci i s penále vracet, se po minulém týdnu výrazně zvýšila. Přitom pokud si dobře vzpomínám, tak na jednom z dřívějších jednání zastupitelstva se starosta oháněl tím, že rozhodnutí krajského soudu zvrátí veškerý dosavadní průběh celé kauzy, ale jak se nyní ukazuje, nejen že se tak nestalo, ale navíc u toho klíčového soudu nebyl přítomný ani jediný zástupce naší radnice! A to já osobně považuji za naprosté šlendriánství a ostudu největšího kalibru!" nechal se v reakci na výsledek občanskoprávního sporu slyšet Vrána,
nehledě na to, že určité možné komplikace pro město dokonce připouští už i samotný stavební úřad. Byl to totiž právě on, kdo kvůli probíhajícímu soudnímu řízení přerušil na více jak rok řízení o odstranění stavby, ale nyní, po nabytí právní moci rozhodnutí krajského soudu, jej zase bude muset vzhledem k nedobrému výsledku pro žalující stranu obnovit. S jakými možnými výsledky?

"Jsou v podstatě dva možné způsoby, jak by celé řízení mohlo dopadnout," naznačil vedoucí uherskobrodského oddělení stavebního úřadu Karel Hanke. "Buď se stavba dodatečně povolí, to pokud se obě strany konečně dohodnou na nějakém kompromisu v podobě mimosoudního vyrovnání, anebo se nařídí její odstranění. Přičemž ta druhá varianta je i pro mě osobně docela nepředstavitelná, protože skládka by se musela obnažit až na pozemek Janíčkových, a to by nejen že bylo neuvěřitelně drahé, ale z pohledu životního prostředí navíc i nesmírně nebezpečné," varuje Hanke.

Podle Václava Kvapila, právníka SFŽP, jenž se úterního jednání Krajského soudu v Brně zúčastnil v pozici diváka, by se nejpozději do konce měsíce května mělo už navíc rozhodnout i o tom, jestli městu skutečně hrozí vracení poskytnuté více jak třicetimilionové dotace na rekultivaci skládky, anebo ne. "V tutu chvíli bych zatím nechtěl o výsledku našeho rozhodnutí spekulovat. Dáme si teď v této věci nějaký čas na rozmyšlenou, výsledky soudních řízení projednáme s městem a podle toho se pak nakonec rozhodneme," naznačil Kvapil.

www.zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů