Pátek, 19. dubna 2024

Fermentační stanice bude bioodpad využívat k výrobě elektrické energie

Fermentační stanice bude bioodpad využívat k výrobě elektrické energie

Úpice - Radnice se rozhodla vyřešit nakládání s bioologickým odpadem ve městě stavbou fermentační stanice. Objekt s moderní technologií vybudují v sousedství čističky odpadních vod (ČOV).

Hlavními zásobyteli bioodpadem bude ČOV, občané města a jídelny z regionu úpicka. "Fermentační stanice dokáže vyrábět bioplyn, který lze využít například k výrobě elektrické energie," vysvětlil starosta Zdeněk Peterka.

Celý projekt nakládání s bioodpady je zajímavý tím, že počítá s rozsáhlou sítí dodavatelů. Obyvatelé budou vybaveni biologicky rozložitelnými sáčky, do kterých budou například vyhazovat zbytky od oběda. "Do jídelen bude jezdit vůz se speciální nástavbou. Fermentační stanice zpracovává i odpad z údržby veřejné zeleně," řekl Peterka.

Město tímto projektem splní v předstihu požadavky legislativy v oblasti odpadového hospodářství, které se budou zpřísňovat "Počítá se i s finančním přínosem pro rozpočet při prodeji elektrické energie, využití tepelné energie a při produkci organických hnojiv," dodal Peterka. Kapacita stanice nabízí ročně produkci 780 tisíc kilowatthodin elektřiny. Zpracováním bioodpadu vznikne také 2226 tun substrátu pro hnojení.

Celý projekt významnou měrou podporuje Evropská unie. Ze 40 milionů korun bude hradit tři čtvrtiny. "Deset procent jsme dostali od Státního fondu životního prostředí. Zbytek uhradíme z vlastního rozpočtu," dodal Peterka. Začátek stavby je plánován na přelom dubna a května.

Krkonošské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů