Pátek, 19. dubna 2024

Zelení: 15 kamionů odpadu a nikdo si toho nevšimne

Zelení: 15 kamionů odpadu a nikdo si toho nevšimne

Nová vyhláška, novela zákona o odpadech, stálá pracovní skupina, zpřísnění kontrol na hranicích - to vše se má postavit podle ministerstva životního prostředí do cesty nelegálním dovozům odpadu z Německa a Rakouska. Bude to ale stačit?


"Myslím, že těmito kroky se dovoz odpadu rozhodně omezí. Není ale možné se spoléhat na to, že celníci budou kontrolovat neustále všechny kamióny, nemají nyní čas věnovat se ničemu jinému. Všímavější by měli být především občané, neměla by se už opakovat situace, kdy se někam naveze 15 kamionů odpadu a nikdo si toho nevšímá a nehlásí to," domnívá se Eva Tylová ze Strany zelených, která vede kandidátku v Plzeňském karji.


Dodává, že opatrnější by měli být i podnikatelé, kteří dosud bezstarostně a také beztrestně pronajímali své nevyužívané objekty firmám dovážejícím odpad na jeho údajnou recyklaci. "Firma, která takové objekty pronajímá, by měla mít povolení k ukládání odpadu. Pokud jej mít nebude, vystaví se nebezpečí postihu," dodává Tylová.


Podle Tylové dosud bezchybně fungoval následující řetězec: česká firma se dohodla s německou firmou, která měla na starosti třídění odpadu, že odveze odpad levně do Česka, oficiálně na recyklaci, což je v souladu s evropskou legislativou. Ve skutečnosti však odpad skončil buď v nějakém opuštěném objektu, na skládce nebo v nejhorším případě v lese. "Já ale příliš nevěřím, že ti podnikatelé, kteří pronajímali své objekty těmto firmám, vůbec nevěděli, že se tam odpad bude jen skladovat a nikoliv recyklovat," podotýká Tylová.


Takto se hájí například Michal Pospíšil, významný člen ODS, spoluautor zemědělské části předvolebního materiálu materiálu Modrá šance, bývalý tajemník Asociace soukromých zemědělců a také bývalý starosta Libčevsi, dnes jednatel společností Old-Hen a Mosealfa, v jejichž areálu hořel německý odpad. "Netušil jsem, co hodlá firma BAU-24 v areálu dělat. Když začala auta do areálu navážet komunální odpad, v Libčevsi jsem nebyl. Dozvěděl jsem se to až se zpožděním," tvrdil Pospíšil v rozhovoru pro týdeník Euro.


Zdroje blízké zemědělským sdružením ovšem tvrdí, že na Asociaci soukromých zemědělců existuje databáze nevyužitých kravínů a dalších podobných objektů a podle ní byly vytipovány zřejmě i další areály, vhodné k ukládání odpadů. Jen výdělek za pronájem areálu v Libčevsi k ukládání odpadů odhadují na 30 milionů.


Tylová se v současné době však více než nelegálního dovozu odpadu obává importu legálního. "Umožnila by to nová evropská vyhláška o odpadech, která přeřazuje část energetických odpadů z kategorie likvidace do kategorie zpětné využití, a to i když budou spalovány. To by znamenalo, že nebudeme moci bránit dovozu těchto odpadů a naše spalovny budou likvidovat z větší části německý odpad, a to v lepším případě. V horším případě by mohl tento odpad opět končit někde na skládkách," varuje Tylová.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů