Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bílý kůň neodpovídá

Bílý kůň neodpovídá
Stačilo falešné potvrzení a v očích úředníků bylo vše "in Ordnung".

Dovoz německého odpadu do České republiky usnadňoval podvodníkům certifikát, jehož pravost nikdo nezkoumal. Ukázalo se to při jednáních ministra životního prostředí Libora Ambrozka s jeho německým protějškem Siegmarem Gabrielem o dalšímu osudu odpadů v Libčevsi na Lounsku. Balíky odpadů, které leží v bývalém kravíně na severu Čech, totiž podle německé strany již oficiálně neexistují, protože byly "odborně zlikvidovány" ve spalovně T. O. P. EKO v Plzni. V průvodních listinách, které má Ekonom k dispozici a jejichž pravost sama spalovna popírá, mělo v kotlích plzeňského zařízení skončit takřka 2200 tun plastových odpadů, což reprezentuje zhruba sto kamionů. Sporné potvrzení pochází z 5. ledna tohoto roku a spalovna ho měla vydat firmě BAU-24, stojící za nelegálními dovozy německých odpadů.

Jednatel plzeňské spalovny Petr Uhlíř nad vším kroutí nevěřícně hlavou. "Jak jsme mohli během tří týdnů spálit 2200 tun odpadů, když kapacita zařízení činí pouze 1800 odpadů za rok? To je technicky neproveditelné," říká. Nepopírá sice, že firma BAU-24 se o služby plzeňské spalovny ucházela, ale ve skutečnosti tam nespálila jediný kilogram.

Německé zákony umožňují vývoz odpadu do zahraničních spaloven, ale zmíněnou transakci musí vždy provázet certifikát konečného příjemce. Z potvrzení, které Němcům předložila BAU-24, vyplývá, že odpad měl být v Plzni spálen v období od 14. prosince 2005 do 5. ledna 2006.

I KDYBY CERTIFIKÁT vystavila sama spalovna, jeho platnost lze úspěšně vyvrátit. Česká zařízení totiž zahraniční odpad nesmějí přijímat bez povolení Ministerstva životního prostředí. Jeho mluvčí Karolína Šůlová říká, že žádná tuzemská spalovna takové povolení nemá. Podle Evy Tylové ze Strany zelených je navíc zarážející, že by se Němci spokojili s certifikátem zařízení, aniž by se nejdřív přesvědčili, zda jeho kapacita umožňuje takové množství odpadu zlikvidovat.

Černou skládku německého odpadu v Libčevsi začne na české náklady likvidovat najatá firma kolem 30. března. Sama společnost BAU-24, která je v konkurzu a její jediný současný představitel je podle ministra Libora Ambrozka v zahraničí, na výzvy k odklizení skládky nereagovala.

Zamezit podobným případům chce Ambrozek vyhláškou, jež podstatně rozšiřuje seznam odpadů, které lze do republiky dovážet jen s povolením Ministerstva životního prostředí. "Zpřísněnému režimu teď bude podléhat odpad, který se nejčastěji vyskytoval na nelegálních skládkách, například odpadní textilní podlahové krytiny a koberce, obnošené oděvy, odpad z papíru a plastů," uvedl ministr. Vyhláška, která je krajním opatřením, má zamezit ohrožení životního prostředí a zdraví. Když dovozce nebude mít povolení ministerstva, celníci ho na hranicích vrátí. A pokud celníci či policie zjistí také údaje o firmě, která dovoz zprostředkovává, ihned ji nahlásí finančnímu úřadu, aby společnost prověřil kvůli možnému úniku daní. Celkem se podle odhadů nyní v českých regionech nachází na 15 tisíc tun německého odpadu.

AUTOR: Alice Olbrichová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů