Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jablonec rozšíří systém svozu nebezpečného odpadu

Jablonec rozšíří systém svozu nebezpečného odpadu
JABLONEC NAD NISOU - Jablonecká radnice se rozhodla rozšířit svoz nebezpečného odpadu. Dříve byli lidé zvyklí odevzdávat oleje, domácí chemikálie, ale i televizory či lednice dvakrát ročně - v květnu a v říjnu, do speciálních automobilů. Tyto termíny zůstanou zachovány, přibude k nim však ještě jeden. Nebezpečné odpady budou moci obyvatelé města odevzdat už v březnu - letos už příští sobotu, sdělila mluvčí radnice Milena Jelínková.

Systém sběru nebezpečného i tříděného odpadu v Jablonci nad Nisou patří v Libereckém kraji k nejpropracovanějším a umožňuje občanům třídit 80 procent domovního odpadu. Na území padesátitisícového města je více než 230 stanovišť separovaného odpadu s více než 600 kontejnery, což je víc než v sousedním Liberci, který má dvojnásobný počet obyvatel. Plechovky od nápojů, kartony a směsné plasty mohou navíc Jablonečtí třídit do barevně rozlišených pytlů. "Nebezpečný odpad mohou lidé odevzdat buď při ambulantním svozu, nebo po celý rok ve sběrném dvoře nebezpečného odpadu ve Smetanově ulici," dodala Jelínková.

Rozšíření sběru nebezpečného odpadu, jako jsou chemikálie, oleje, ředidla a také elektroodpad včetně zářivek či baterií, patří také k prioritám Libereckého kraje. Podle krajského radního pro životní prostředí Radima Ziky je hlavním cílem vytvořit podmínky pro účinný sběr nebezpečného dopadu, který zatím ve velké míře končí spolu s tím běžným na skládkách či ve spalovně. Síť podobných sběren v kraji je zatím podle Ziky nedostatečná, chybějí v polovině obcí s více než 2000 obyvateli.

V letošním roce přibude ale díky podpoře evropských fondů v kraji 11 dvorů na sběr těchto odpadů. Náklady na vybavení sběrného místa kryje Liberecký kraj, který na projekt za 3,35 milionu korun získal dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj a Státního fondu životního prostředí. Pokryjí 85 procent nákladů na vybavení sběrnými nádobami a zbytek zaplatí kraj. Obce ale musejí zajistit zpevněné plochy, případně oplocení a elektrickou přípojku a hradit budou i náklady na provoz.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů