Středa, 24. dubna 2024

Ilegální odpad vozí do Česka už i Poláci

Ilegální odpad vozí do Česka už i Poláci

Nelegální odpad do Česka se už vozí i přes česko-polskou hranici. Dva polské kamióny s papírovým odpadem odmítli ve středu vpustit do Česka celníci na hraničním přechodu v Chotěbuzi na Karvinsku.

CHOTĚBUZ - Kamióny vezly údajně do Rakouska lisované krychle s papírovou hmotou. Řidiči ale neměli v pořádku doklady. "Přivolaní pracovníci Celní správy a České inspekce životního prostředí konstatovali, že se sice jedná o deklarovaný odpad, ovšem doklady k jeho převozu přes naše území nejsou úplné," uvedla mluvčí Oblastního ředitelství cizinecké a pohraniční policie v Ostravě Daniela Vlčková.

Závažnější případ řešili v Chotěbuzi v sobotu 11. března. "Šlo o kamión, kterým měla polská firma převážet elektronický kovový šrot z Polska přes Českou republiku do Německa. Policisté ale zjistili, že vozidlo přepravuje také rozbité nefunkční elektromotory pokryté silnou vrstvou rzi, počítačové klávesnice a jiný silně znečištěný odpad. Na základě zjištěných skutečností rozhodli kompetentní pracovníci o nevpuštění kamiónu na území České republiky," řekla Vlčková.

Potvrdila, že vrácení tří polských kamiónů je výsledkem zpřísněné činnosti pohraniční policie v souvislosti s dovozem nelegálního odpadu z Německa. "Předtím jsme podobné případy neřešili," dodala policistka.

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů