Středa, 24. dubna 2024

Dovoz odpadu bude možná legální

Dovoz odpadu bude možná legální

PRAHA - Celníci vrátili minulý týden hned několik kamionů s nelegálním odpadem. Jenže evropští legislativci chystají směrnici, která přísun odpadu do Česka posvětí a popožene. Tuzemské spalovny se údajně mohou těšit na větší vytíženost i zisky. Podle europoslance Zahradila jsme obranu proti cizímu odpadu propásli už dávno.

Tuny zahraničního odpadu na českých skládkách stopla vyhláška ministerstva životního prostředí. Podle expertů je to jen na čas. Dá se prý očekávat, že k patnácti tisícům tun nelegálně dovezeného odpadu z posledních měsíců začnou přibývat další desetitisíce tun. A ty už budou legální, a navíc ekonomicky velmi výhodné. Trvají ovšem spory o to, kdo za příliv zahraničního odpadu může.

"Na rozdíl do Poláků, Slováků a dalších jsme si v přístupové smlouvě o EU nevyjednali výjimky pro dovoz odpadu. Poláci je dostali až do roku 2012. Naše vláda ale zaspala," míní europoslanec Jan Zahradil (ODS). Chystaná směrnice, která nastavuje liberálnější přístup k odpadům, mu nevadí. Pozastavuje se nad tím, že se proti ní ozývají Zelení.

"Obzvláště půvabné v této souvislosti je, že za Zemana i Špidly byla náměstkyní ministra životního prostředí Kužvarta právě dnešní kandidátka Zelených Eva Tylová, takže se naskýtá otázka, proč neprosadila restrikci už tenkrát," podotkl Zahradil.

Tylová se brání: "Tehdy žádné takové nebezpečí nehrozilo, nebylo co prosazovat. V té době byla Evropská komise daleko ekologičtější než teď." Komise totiž před časem změnila kurz v zacházení s odpady: přestala dávat přednost prevenci a recyklaci. Spalovny už nebere jako zařízení na likvidaci odpadu, ale dělá z nich zařízení na výrobu energie. To nakládání s odpadem hodně osvobozuje.

Evropská komise popřela, že by směrnice měla uvolnit převážení odpadu přes hranice. Vše má být plně v pravomoci jednotlivých států, které budou kontrolovat, jaké odpady se do země dováží. To ale právě v Česku může být problém.

Spalovny totiž už nyní žádají o výjimky z pravidel, aby vůbec měly co spalovat: například Malešická spalovna chce po ministerstvu životního prostředí povolení na dovoz 80 000 tun odpadu z Německa.

Tylová upozorňuje, že až začne platit směrnice, žádná povolení nebudou třeba a odpad z ciziny k nám poteče proudem. "Pro ně je to levnější a u nás budou chtít obce vydělat. Je připravená už desítka projektů na další spalovny," říká Tylová.

http://www.mojenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů