Pátek, 26. dubna 2024

Odpad má přes hranice opět snazší cestu

Pouhých čtrnáct dní platila vyhláška, která měla zamezit dovozu nelegálního odpadu z Německa.
Odpad má přes hranice opět snazší cestu
Včera odpoledne ji zrušil ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Česko tak znovu nemá předpis, který by omezoval převoz odpadů přes hranice a vše se vrací do stavu před 20. březnem, kdy vyhláška začala platit.

Vyhláška poškodila firmy
V praxi to znamená, že odpady k dalšímu využití jako třeba papír, plasty, textil nebo autovraky bude možné přes hranice převážet jen s dokladem, kde bude odpad zpracován. Právě tyto suroviny přeřadila nová vyhláška do přísnějšího seznamu, kdy byl potřeba písemný souhlas Ministerstva životního prostředí. Krátce poté však bylo zavaleno žádostmi zpracovatelů surovin, prakticky žádná povolení nevydávalo a stovky kamiónů s materiálem k recyklaci se nedostaly přes hranice. "Zatím nemám signály, že kvůli tomu nějakým firmám vznikly přímo nějaké škody. Ty by nastaly, kdyby tento stav trval ještě tak o týden, dva déle. Problémy však měla řada firem," říká ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Měchura.
Za zrušením vyhlášky však nestojí jen tlak zástupců desítek firem, které se zabývají zpracováním materiálů k recyklaci, ale i postoj České inspekce životního prostředí. "Myslíme si, že vyhláška nepostihla nelegální dovozy odpadu z Německa, ale spíše legální zpracovatele odpadů," říká mluvčí inspekce Ivana Awwadová.
To, že vyhláška způsobila problém především českým firmám, které jsou závislé na vývozu materiálu k recyklaci, uznává i Ministerstvo životního prostředí. "Navíc přinesla značné problémy recyklačnímu průmyslu, protože vývoz druhotných surovin je z České republiky zhruba šestkrát větší než dovoz," připouští mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. Proti vyhlášce vystoupili i zástupci Evropské komise. Podle nich neúměrně zasahuje do evropského systému přepravy odpadů.
Miroslav Horák ze Svazu průmyslu druhotných surovin říká, že tato situace nemusela nastat, kdyby ministerstvo před vydáním vyhlášky komunikovalo i s firmami, které se recyklací živí. Nyní se proto bude nanovo hledat cesta, jak nelegálním dovozům zabránit jiným způsobem. Na konci tohoto týdne by se kvůli tomu měli sejít zástupci ministerstva, celní správy a policie.
Problémy s převozem odpadu přes hranice řeší policisté s celníky pravidelně i nyní. Například v pátek zadrželi další dva dopravce na přechodech z Německa a Rakouska, kteří se pokoušeli převézt autovraky a starý papír.

Odpad stále leží v Libčevsi
Kromě vydání vyhlášky sliboval stát v polovině března, že se postará o odvezení odpadu z nelegálních skládek po celé zemi. Například po 30. březnu měla začít mizet skládka z Libčevsi na Lounsku.
Dodnes se však nic nestalo, v areálu libčeveského kravína stále leží více než 1,5 tisíce tun odpadu, který je klasifikován jako nebezpečný.
"Spolu s odtávajícím sněhem a velkými dešti jde vše do spodních vod. Včera právě probíhalo jednání, na kterém Ministerstvo financí nabídlo finance na likvidaci Lounům, jakožto městu s rozšířenou působností. Ty však nabídku odmítly. Menší obci, jako je Libčeves, však prý peníze ministerstvo poskytnout nemůže," popisuje starostka Libčevsi Vlasta Staňková.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů