Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové proti Ambrozkovi

Ekologové proti Ambrozkovi

Ekology vesměs nepřekvapilo, že ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) po dvou týdnech zrušil svou vyhlášku, která měla zabránit dovozu nelegálního odpadu. Podle nich ji uspěchal a nedomyslel.

PRAHA - "Ministerstvo ji mělo projednat s firmami, které s recyklovaným odpadem legálně obchodují, aby se na situaci připravily," řekl Právu Miroslav Šuta, nezávislý odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik. Dodal, že Ambrozkův úřad měl zajistit, aby "slušné" firmy měly povolení rychle.

Firmy legálně obchodující s recyklovaným odpadem kvůli vyhlášce dlouho čekaly na nutná povolení od ministerstva a neplnily závazky vůči obchodním partnerům.

Se Šutou souhlasí i Strana zelených. "Kdyby ministr vyhlášku nezrušil, sami bychom ho k tomu vyzvali. Ohrožovala trh se žádanými druhotnými surovinami," sdělila ve středu Právu Eva Tylová ze Strany zelených. "Vyhláška dočasně posloužila svému účelu, ale nyní je na místě ji zrušit, protože kdyby platila dlouhodobě, poškodila by český recyklační průmysl," řekl Právu Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Pokuta za nelegální dovoz odpadu až 50 mil. Kč

Zefektivnit kontroly kamiónů by podle ekologů mohla novela zákona o odpadech, která je nyní v Senátu. Ta by dávala policii pravomoc kontrolovat náklad vozidel, což doposud mohou pouze celníci. Novela zvyšuje i pokuty za nelegální dovoz odpadu až na 50 miliónů korun.

Odpady se bude zabývat na podzim i Evropský parlament. Hrozí, že přijme směrnici, jež by legalizovala dovoz odpadu, kterému se nyní ČR snaží bránit. "Určitě se postavíme proti podobě směrnice, jež by naši zemi poškozovala," řekl Právu europoslanec Milan Cabrnoch (ODS).

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů