Čtvrtek, 28. března 2024

Euroregion Krušnohoří apeluje na úřady kvůli odpadu z Německa

Euroregion Krušnohoří apeluje na úřady kvůli odpadu z Německa

Litvínov (Mostecko)/Libčeves (Lounsko) -- Komise životního prostředí Euroregionu Krušnohoří/Erzgebirge, který sdružuje města, obce i firmy na české a saské straně hranic, vyzvala k urychlenému řešení situace kolem nelegálně navezených odpadů z Německa do Libčevsi na Lounsku. Německé firmy předávající odpad ke zpracování mají ze zákona povinnost ověřovat, zda jejich český partner vlastní oprávnění k nakládání s odpady, řekl dnes ČTK jednatel Euroregionu František Bína.

Komise podle něj vyzve radu Euroregionu, aby se obrátila na české i saské ministerstvo životního prostředí se žádostí o urychlení jednání o odvozu odpadu z obce zpět do Německa. Euroregion Krušnohoří/Erzgebirge působí na Mostecku, Chomutovsku, Lounsku, Teplicku, Litoměřicku a v saských okresech Annagerg, Freiberg, Marienberg a Stollberg.

"Firma Bau 24, která do bývalého kravína v Libčevsi odpad z Německa navezla, oprávnění k nakládání s nebezpečným odpadem nemá. Majetek firmy je navíc v konkurzu. Na druhé straně německý partner odpad deklaroval jako plasty a textil k druhotnému zpracování. Jde ale o klasický komunální odpad. Pochybení je tedy podle nás na německé straně," uvedl jeden z členů komise.

Německým úřadům zaslalo v pátek dopis i ministerstvo životního prostředí. Žádá je, aby odvoz do měsíce zajistily. Podle mluvčí MŽP Karolíny Šůlové úřad dostatečně prokázal, že odpad pochází z Německa, což protistrana požadovala.

Odvézt odpad z Libčevsi na provizorní zabezpečenou skládku do doby ukončení jednání s německou stranou odmítly už dříve Louny. Město, které je pro Libčeves pověřenou obcí, trvá na tom, že věc má řešit Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) jako orgán, který zahájil správní řízení. Svých zákonných pravomocí má případně využít přímo ministerstvo životního prostředí.

Odpad v Libčevsi objevili celníci spolu s pracovníky ČIŽP počátkem ledna. Nelegální skládka dvakrát hořela. Poprvé vzplála 5. února. Oheň už zlikvidoval až dvě třetiny navezeného odpadu. Vyšetřovatelé určili jako příčinu požárů úmyslné zapálení. Ohořelé zbytky a popel podle starostky Libčevsi Vlasty Staňkové už zapáchají, hrozí navíc kontaminace spodních vod a rozmnožení potkanů.

Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů