Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministerstvo chystá pro celníky e-kursy o odpadech

Ministerstvo chystá pro celníky e-kursy o odpadech
Ministerstvo životního prostředí chce bránit dovozu nelegálního odpadu z Německa a z Rakouska novým způsobem: celníci, policisté a inspektoři životního prostředí dostanou e-mailem materiály, které jim pomohou rozlišovat nelegální a legální odpad.
"V e-mailu budou zejména fotografie odpadů," říká Jarmila Krebsová z Ministerstva životního prostředí. Materiál pro e-maily dodají především firmy, které na dalším zpracování dováženého odpadu vydělávají. Ministerstvo hodlá jejich návrhy případně korigovat.
Školení celníků přichází poté, co ministerstvu nevyšla snaha zamezit dovozu nelegálního odpadu speciální vyhláškou. Tu musel ministr Libor Ambrozek zrušit po pouhých čtrnácti dnech, protože opatření spíš komplikovalo legální obchod s použitým materiálem, než aby zamezilo dovozu nelegálního odpadu, který pak dovozci nechávají na černých skládkách po celé zemi.
"E-mailové školení nelze brát jako náhražku zrušené vyhlášky," připouští Jarmila Krebsová z ministerstva. Žádné jiné opatření podle ní už ministerstvo nechystá. "Určitě ne písemné, počítá se jen s větším počtem kontrol celníky," dodává. Ty už probíhají nyní a mají částečný úspěch - každý týden zachytí několik kamiónů s nelegálním odpadem ze zahraničí.
Ani poslední novinka, která měla pomoci v boji s dovozem nelegálního odpadu, novela odpadového zákona, v nejbližší době nepomůže. Včera tuto novelu vrátili senátoři sněmovně s pozměňovacími návrhy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů