Úterý, 23. dubna 2024

Pokud odpad z Libčevsi do konce dubna neodvezou, pošleme do Německa fakturu

Pokud odpad z Libčevsi do konce dubna neodvezou, pošleme do Německa fakturu

“Opravdu nechápu, proč někdo libčeveskou skládku stále zapaluje a komplikuje tak život lidem v širokém okolí. Je škoda, že se nepodařilo přesvědčit vedení města Louny, kterému jako jedinému dává zákon v tuto chvíli do ruky nejúčinnější páky [1], aby zajistilo odvoz odpadu na zabezpečené místo, kde by počkal do chvíle, kdy jej Němci převezmou – ministerstvo financí přitom přislíbilo, že veškeré náklady zaplatí. Každopádně by měl odpad z Libčevsi zmizet nejpozději do konce měsíce, vyprší totiž lhůta, kterou jsme dali Sasku-Anhlatsku na jeho odvoz [2]. Pokud se tak nestane, zlikvidujeme jej na náklady českého státu a pošleme do Německa fakturu. Navíc poženeme celý případ k Soudnímu dvoru Evropských společenství. Budu také chtít, aby českou rovinu celé záležitosti důsledně vyšetřila policie. Premiér mi po posledních událostech přislíbil plnou podporu,“ komentuje včerejší požár skládky v Libčevsi ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

 

Ministerstvo životního prostředí v posledních měsících učinilo několik  kroků, které měly zajistit odvoz odpadu na zabezpečené místo (mezideponii), kde by byl uložen do chvíle, než jej odvezou zpět do Německa – pověřilo Českou inspekci životního  prostředí, aby odvoz  uložila firmě BAU 24, která odpad do Libčevsi navezla. ČIŽP ovšem nemohla exekuční příkaz vykonat, protože firma BAU 24  na sebe vyhlásila konkurs [3]. Druhou možností podle zákona bylo, aby odvoz na mezideponii zajistilo město Louny – MŽP získalo příslib resortu financí, že dočasné uložení odpadu zaplatí. Louny toto řešení odmítly.  MŽP samo podle zákona možnost převozu odpadu na mezideponii nemá.  

 

Po celou dobu MŽP vyjednává s německými úřady o tom, aby odpad převezly do Německa zpět. Poté, co jednoznačně prokázalo, že odpadky pocházejí z Německa, stanovilo konečný termín pro odvoz odpadu 30. duben 2006.

 

„Klíčovým nástrojem k potírání nelegálních dovozů je a vždy bude fyzická kontrola přepravy odpadů a usvědčení a potrestání pašeráků. Právě proto v posledních měsících posílili celníci a policie kontroly, probíhají jejich koordinační schůzky s ministerstvem životního prostředí a ČIŽP. Jsem přesvědčen, že se nám tak podařilo masivnímu přílivu zahraničního odpadu zamezit,“ konstatuje ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

  

Poznámky:

[1] § 79 odst. 1 f) zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech

§ 79 Obecní úřady obcí s rozšířenou působností

f)                    hrozí-li poškození lidského zdraví nebo životního prostředí nebo již k němu došlo, může zajistit ochranu lidského zdraví a životního prostředí na náklady odpovědné osoby,

[2] Dopis náměstkyně ministra Ivany Jirásková zemské ministryni ŽP Saska – Anhaltska ze dne 7.4.2006: České Ministerstvo životního prostředí považuje za jednoznačně prokázané, že vina za nedovolenou přepravu je na straně německého odesilatele odpadů. Proto v souladu s nařízením Rady EHS o dozoru nad přepravou odpadů [1] požaduje, aby byl odpad převezen zpět do SRN.

[3]  Podle § 33 odst. 1 zákona č. 328/1991 Sb., o konkursu a vyrovnání tak nelze výkon rozhodnutí ČIŽP provést. ČIŽP proto nemůže zajistit na základě svého předběžného opatření zajistit odvoz odpadů, neboť při nemožnosti uplatnění exekučního titulu vůči společnosti BAU-24, s.r.o. v konkursu, by došlo k neoprávněnému čerpání prostředků státního rozpočtu v rozporu se zákonem č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), v platném znění.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů