Pátek, 29. března 2024

Před torzem skládky vzplál předvolební boj

Před torzem skládky vzplál předvolební boj

Libčeves - Premiér Jiří Paroubek kvůli situaci s nelegálními odpady přijel do Libčevse na Lounsku. Až do skončení besedy do pátečních nočních hodin za zavřenými dveřmi na libčeveské radnici dokázaly rozhořčené místní ženy čekat v pátek večer na premiéra.

"Proč jsme se my, místní lidé, nemohli zúčastnit besedy?" zaútočily ženy na premiéra hned, jakmile vyšel z radnice. Vylíčily poté premiérovi, jak probíhaly v obci velikonoční svátky. Většina lidí se bála vyjít z domu nebo větrat pro silný zápach z hořících plastů.

"Měly jsme na návštěvě vnoučata a všechny čtyři děti odjížděly odtud nemocné," uvedla Marta Formanová z Libčevse. Podle další ženy by měla vláda přispět rodinám s malými dětmi na vitaminové přípravy k odbourání vlivu zhoršeného ovzduší.

Premiér vyslovil přesvědčení, že zplodiny z požáru nebyly toxické, přestože tentokrát hořely plasty a textil z umělých vláken. Jako viníka za pomalý postup při likvidaci skládky označil lounskou radnici, jejíž starosta Jan Kerner je členem ODS a v radě není ani jediný člen ČSSD.

Ústecký senátor za ODS Pavel Sušický na Paroubkova slova řekl, že v Libčevsi před skládkou vzplál zbytečně předvolební boj. "Řešení se mělo najít hned. Starostka Libčevse mohla hned získat peníze přímo," zdůraznil Sušický.

Lounský starosta Jan Kerner uvedl, že problém byl v kompetenci prvního správního úřadu, který se tím začal zabývat, České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Ta také začala sondovat u firmy CELIO na Mostecku podmínky dočasného uskladnění odpadu, ale nakonec zjistila, že k tomu není kompetentní. Ministerstvo životního prostředí proto doufalo, že do meziskladu nechá odvézt odpad město Louny jako pověřená obec. Louny to již 3. dubna odmítly, protože podle zákona o odpadech měl záležitost řešit první správní orgán, který se tím zabýval, tedy ČIŽP. Kompetenční začarovaný kruh se uzavřel. "Také jsme se nechtěli vystavovat riziku, že odvezeme do meziskladu odpad, který ale nakonec nemusí Němci vyzvednout a zůstane otázka, kdo bude za odpad dál platit a co s ním dál," dodává Kerner.

Starostka Libčevse Vlasta Staňková navrhla již na jednání 3. dubna, že Libčevse nechá odvézt odpad sama. "Úředníci ministerstva životního prostředí ale řekli, že to podle zákona nejde. A nakonec to tak se zbytečným zpožděním skončilo," vzpomíná Kerner.

TÁŇA VAVŘÍNOVÁ, FRANTIŠEK ROČEK
Severočeské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů