Pátek, 19. dubna 2024

Moravskoslezský kraj chce vybudovat spalovnu odpadů

Moravskoslezský kraj chce vybudovat spalovnu odpadů

Ostrava -- Moravskoslezský kraj chce vybudovat spalovnu komunálního odpadu, jejíž roční kapacita by mohla být až 200 000 tun odpadů. Spalovna by mohla být uvedena do provozu v roce 2012 či 2013, řekl dnes novinářům vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu Hynek Orság.

Kraj již hledal vhodné lokality na její umístění. "Z devíti míst doporučila studie, která řešila technicko-ekonomické posouzení stavby, dvě," vysvětlil Orság. Nejlepšími místy k vybudování jsou buďto Ostrava-Mariánské Hory, nebo Karviná-Doly, areál Dolu Barbora. Odpady by se dále využívaly jako energetický zdroj.

"Náklady na vybudování centra by přišly v závislosti na zvolenou technologii na 4,5 miliardy až 4,7 miliardy korun," podotkl Orság. Dodal, že z Evropské unie by kraj mohl získat až 3,5 miliardy korun.

Podle Orsága je právě komunální odpad stále velkým problémem, protože ho většina končí na skládkách, což je v rozporu s Plánem odpadového hospodářství České republiky. To potvrzuje také viceprezident Hospodářské komory ČR Pavel Bartoš. "Procentuální podíl skládkovaných komunálních odpadů stoupá," řekl.

V roce 2000 skončilo na skládkách 60 procent odpadů z celkové produkce, tedy zhruba 2,5 milionu tun. V roce 2004 už to bylo 64,4 procenta, tedy skoro tři miliony tun. "Nedochází ke snižování podílů komunálních odpadů ukládaných na skládky, přitom do roku 2010 by měl klesnout o 20 procent," řekl Bartoš.

Podle něj mají spalovny natolik vyspělé technologie, že není jejich zásah do životního prostředí nějak výrazný. Podle Bartoše jsou spalovny zbytečně haněny. Kraj také počítá s tím, že by před budováním spalovny spustil i informační kampaň.

V zemi je ročně vyprodukováno asi 4,5 tuny komunálního odpadu, v kraji je to asi 420 000 až 450 000 tun. Nová spalovna by sloužila pouze pro potřeby Moravskoslezského kraje. Spalovny dosud fungují v Praze, Brně a Liberci.

Martina Kubíčková
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů