Čtvrtek, 18. dubna 2024

Obavy z jedů? Nechte to být, řekl starosta

Obavy z jedů? Nechte to být, řekl starosta
Ještě před čtyřmi lety byl na pozemcích pod bývalou továrnou Vertex v Libčanech u Hradce Králové zelený park. Dnes tam v bahně a odpadcích pobíhají pštrosi.
Areál, ve kterém je více než tisíc nebezpečných druhů chemikálií, odhalili policisté na konci minulého týdne. Nejvíce nebezpečné látky, jako kyanidy, odsud odvezli ihned. Většina chemikálií zde však zůstává dál, stejně tak jako zvířata, která zde zaměstnanci chovali.
Kvůli rychlejší likvidaci odpadu vyhlásil v obci včera odpoledne hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík stav nebezpečí. "Byla tam zřejmě chemická laboratoř, kde se z objevených látek získávaly jiné," uvedl hejtman.

Kontrolu nikam nepustili
V areálu sídlí firma SNOG HK. Ta sice měla povolení na likvidaci odpadu, ale jen v omezeném množství. Během více než čtyř let, co zde firma působila, však nikdo na laboratoř nepřišel.
Důvod je podle hejtmana i ten, že firma pouštěla inspektory jen do části areálu. "Devadesát procent podnikání s nebezpečnými látkami se dělo vedle na soukromých pozemcích, kam ale inspektorům nebyl umožněn vstup," řekl.
Že vše skutečně není tak, jak má, se však zjistilo až letos v únoru. "Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu získali informace z podsvětí, že v této oblasti jsou nabízeny vysoce nebezpečné látky, jako kyanid draselný a sodný nebo bílý fosfor," sdělil mluvčí policejního prezídia Zdeněk Zelenka. Po policejní akci skončili ve vazbě čtyři lidé, mezi nimi i Václav Etlík, bývalý východočeský kriminalista. Policisté přitom nevylučují, že obviněných může být více. Prověřují i mateřskou firmu Kiltec, v níž, stejně jako ve firmě SNOG HK, figuruje jeho žena.
Laboratoř začala fungovat nejméně před čtyřmi roky. V této době se ale vše dalo zastavit. Na padesát obyvatel Libčan v srpnu 2002 podepsalo petici, v níž požadovalo řešení celé situace.
"Vypařovaly se tam chemikálie, hlavně byl cítit aceton," vzpomíná Oldřich Houska. Jeho dům stojí přímo pod areálem bývalého Vertexu.

Kde tu máte tu spalovnu?
"Zastavovali tu řidiči a ptali se, kde je tady spalovna. Mysleli tím areál Vertexu s tím vysokým komínem. Jen nás politovali slovy: Kdybyste věděli, co tam vezeme," dodává Ilona Dvořáková.
Do areálu tehdy zajíždělo i pět nákladních aut denně. Rozpadající se budovy bývalého Vertexu s rozbitými a ohořelými okny přitom stojí v těsné blízkosti základní školy. Protestní petici tehdy lidé zaslali starostovi, kraji, hasičům a hygienikům. Nic se však nestalo.
Libčanský starosta Jiří Pohořský je dnes podle svých slov nálezem nebezpečných chemikálií šokován. Šok však před čtyřmi roky způsobil obyvatelům on. V odpovědi na petici, která před nakládáním s chemikáliemi v areálu varovala, reagoval: "Doporučuji vám, abyste se méně dívali na televizní pořady, kde je plivání po druhých nejoblíbenějším národním sportem. S mediálním zveřejněním si raději nezačínejte. Mohl by vás totiž někdo zažalovat za šíření poplašné zprávy," vyhrožoval.
Podobně jako starosta reagovala před čtyřmi roky i Česká inspekce životního prostředí. Přestože firmě ELO HK, jež také v areálu podnikala, uložila pokutu a nařídila jí odstranění odpadů skladovaných v objektu, lidem sdělila, že je vše v pořádku.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů