Čtvrtek, 18. dubna 2024

Poslanci namočili do odpadků vládu

Poslanci namočili do odpadků vládu

Zákonodárci mají jasno: za nelegálně dovezené odpadky do Česka může vláda, která nevyjednala s EU přísnější podmínky pro dovoz , a selhání celní správy.

Praha - Za nelegální dovážení odpadů do České republiky může podle poslanců vláda, která nevyjednala s Evropskou unií přísnější vstupní podmínky pro dovoz odpadů jako Slovensko, Polsko nebo Maďarsko. Zákonodárci jsou také přesvědčeni, že naprosto selhala celní správa, protože dovozu nezabránila. Ale odpovědnost nesou i obce, které musely vědět, že se na jejich území tuny odpadu dovážejí. Dalšímu dovozu v budoucnu musí podle včerejšího usnesení sněmovny zabránit vláda. Poslanci jí také uložili, aby zajistila okamžitě zlikvidování skládek nelegálně dovezených odpadů a zabránila požárům, které ohrožují zdraví obyvatel postižených obcí. Sněmovna se včera zabývala případem černé skládky německého odpadu v Libčevsi na Lounsku, která už byla několikrát zapálena. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU- ČSL) informoval zákonodárce o všech krocích, které jeho úřad dělá. K více než polovině odpadu v Libčevsi, před požárem to bylo 2 100 tun, se přihlásilo německé Sasko- Anhaltsko. To se postará o jeho odvoz. "Preferujeme odvoz zpět do Německa," prohlásil Ambrozek. Pokud bude odpad odstraněn na území Česka, měla by to financovat německá strana. Zbývající část odpadů, jehož původ zatím nebyl prokázán, bude zatím převezen do meziskladu. Na odvezení a dočasné uskladnění dostane Libčeves dotaci 1,9 milionu korun. Na místě je podle ministra celkem 4 800 kubíků směsi ohořelých plastů a komunálního odpadu včetně popele a 300 kubíků textilií. Ministr věří, že i u zbytku odpadu se prokáže německý původ.Z obce Sosnová- Ramsch byly již dvě třetiny uložených odpadů odvezeny, v Arnolticích už odvoz také začal. Policie šetří nelegální sklády také v dalších místech, například v Úholičkách, Lahovičkách a Milovicích.

ODPAD A ČESKO

- Hlavním evropským trendem je třídění a recyklace odpadů. Česká republika nabírá stejný směr, za našimi rakouskými či německými sousedy jsme však stále pozadu.

- V roce 2004 bylo v ČR vyprodukováno celkem 39 milionů tun odpadu, využito z něj bylo 65 %.

- Komunálního odpadu vzniklo přes 4 miliony tun, recyklováno bylo téměř 13 %, spáleno 9%, zbytek skončil na skládkách.

- Daří se nám recyklovat 56 % všech obalů, jako jediná z nových členských zemí tak plníme příslušné požadavky EU.

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů