Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministři Visegradu podporují v jednáních o nové odpadové směrnici Českou republiku

Ministři Visegradu podporují v jednáních o nové odpadové směrnici Českou republiku

Ministři životního prostředí V4 podpořili Českou republiku ve snaze zamezit dovozu komunálního odpadu ke spalování. Na dnešním jednání v Košicích se rozhodli pro společný postup při projednávání nové evropské směrnice o odpadech, protože se obávají, že ekonomicky slabší země by se mohly stát cílovým místem dovozu odpadů. To by zatěžovalo jejich životní prostředí.

Podle ministrů musí být v nové směrnici výslovně zmíněna hierarchie nakládání s odpady, která upřednostní jejich opětovné použití a recyklaci. Ministři navíc vyjádřili odmítavé stanovisko k návrhu překlasifikovat spalovny komunálního odpadu na zařízení k jeho využití. Požadují rozšířit princip blízkosti a soběstačnosti na spalování odpadů ve spalovnách a na využívání směsného komunálního odpadu. Chtějí, aby  členské státy měly možnost zakázat dovoz odpadů nejen ke skládkování, ale také ke spalování. Podle nich by také mělo být možné zakázat dovoz směsného komunálního odpadu k využití.

„Považuji výsledky jednání V4 za jednoznačný úspěch. Seznámil jsem své kolegy  s tím, že Česká republika čelí nejen ilegálnímu dovozu odpadů, ale i žádostem o dovoz desítek tisíc tun komunálního odpadu do spaloven. Tyto žádosti Ministerstvo životního prostředí zamítá, ale nová směrnice by tento postup zkomplikovala.  Věřím, že se návrhy v nové odpadové směrnici podaří prosadit a členské státy EU tak budou moci skutečně účinně chránit své životní prostředí,“ poznamenává ministr Ambrozek.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů