Pátek, 29. března 2024

V Plzeňském kraji startuje výstavba osmi sběrných dvorů odpadů

V Plzeňském kraji startuje výstavba osmi sběrných dvorů odpadů

Plzeň -- V osmi městech a obcích Plzeňského kraje odstartovala výstavba sběrných dvorů odpadů, které včetně spádových území využije 70 000 obyvatel. Přijdou na více než 23 milionů korun, z toho tři čtvrtiny dá EU, deset procent Státní fond životního prostředí a zbytek Účelový svazek obcí pro výstavbu sběrných dvorů odpadů. ČTK to dnes řekl Marek Sýkora z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje (RRA), která projekt připravuje od července 2004 a nadále ho koordinuje.

Do přelomu října a listopadu lidem zpřístupněny sběrné dvory ve městech Bělá nad Radbuzou (Domažlicko), Horní Bříza, Třemošná (Plzeň-sever), Nýrsko (Klatovsko), Spálené Poříčí, Štěnovice (Plzeň-jih), Zbiroh a Strašice na Rokycansku. Tyto obce, které dosud sběrné dvory neměly nebo nevyhovovaly, mají celkem 25 000 obyvatel. Se spádovým územím okolních obcí jde o více než 70 000 obyvatel, kteří mohou dvory využívat, uvedl Sýkora.

Jde o jeden z prioritních a pilotních projektů Plánu odpadového hospodářství Plzeňského kraje (POH). "Navrhuje, aby legální a dostatečně vybavený sběrný dvůr odpadů, jako nejvhodnější zařízení pro nakládání s odpady, byl v každé obci kraje, která má přes 2000 obyvatel," řekl Sýkora.

Sběrné dvory odpadů jsou ještě aktuálnější po zavedení zpětného odběru elektroodpadů. Od 13. srpna musejí všichni výrobci a dovozci spotřební elektroniky zajistit zpětný odběr vyřazených produktů a uhradit jejich likvidaci s předností materiálového využití. Ve dvorech mohou být tato zařízení shromažďována. "Pro obce, které je mají, tak odpadají náklady, které dosud ze zákona o odpadech za odstranění těchto výrobků musely hradit ze svých rozpočtů," dodal koordinátor projektu.

Jde o jeden z 32 českých projektů v oblasti odpadového hospodářství podpořených Operačním programem Infrastruktura EU. Stavbu všech dvorů zajistí plzeňská stavební firma Malý, která nabídla svazku nejvýhodnější cenu. Všechny stavby začnou v průběhu příštího týdne.

Václav Prokš
deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů