Sobota, 20. dubna 2024

Z Radešína odpad nemizí

Z Radešína odpad nemizí

Radešín - Zatímco z Libčevse na Lounsku nelegálně uskladněný odpad odváží těžká technika, v Radešíně u Martiněvsi zůstává dál. Řešení problému je v nedohlednu. Majitel firmy, která odpad uložila, na výzvy nereaguje.

Vlastník areálu, kam byl odpad navezen, je ze situace rozladěný. "Firma mi dluží nájemné za čtyři měsíce. Majitel mi telefon nezvedá, doporučené dopisy se vracejí zpět," popisuje Jiří Knor, restituent bývalého zemědělského areálu.

Některé prostory pronajal zmíněné firmě, která se zabývá spedicí. Netušil, že na místo naveze odpad. Ten je uložen na dvou místech. Na jednom je starý textil, na dalším klasický komunální odpad. "Textil slíbili odvézt, ke komunálnímu odpadu se neznají. Nic se ale neděje," upozornil Jiří Knor.

Firma Slansped se před časem v médiích bránila tím, že textil nakoupila legálně v ČR a komunální odpad nepatří jí. Majitele společnosti se včera nepodařilo kontaktovat ani redakci Deníku Litoměřicka.

Zda-li odpad pochází z Německa, se nedá určit. "Nemáme k dispozici žádné doklady od firmy, která ho navezla. Na naše výzvy nereaguje," uvedl Jiří Turek, vedoucí odboru odpadového hospodářství ústecké České inspekce životního prostředí.

Ta s firmou Slansped zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Dosáhnout může deseti milionů, takovouto částku uložila inspekce již společnosti Bau 24, která navezla odpad do Libčevse.

Tam bylo odpadků ale mnohem více a ohrožovaly životní prostředí. V Radešíně je komunální odpad i textil pod střechou. "Svému okolí není v tuto chvíli výrazně nebezpečný, ale uložen není podle zákona," upozornil Jiří Turek.

Odpad byl do Radešína navezen na začátku února letošního roku.

Odpad

* Libčevse na Lounsku odpad mizí

* bývalém zemědělském statku v Radešíně je stále uskladněn textil a komunální odpad

* spekce životního prostředí již zahájila s firmou správní řízení

* jitel areálu i inspektoři nahánějí majitele firmy, ten se jim úspěšně vyhýbá

PETR WEIKERT

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů