Čtvrtek, 18. dubna 2024

Recyklace baterií na obzoru

Recyklace baterií na obzoru
Komisař pro životní prostředí Stavros Dimas ve středu 3.5. přivítal smírčí smlouvu o nové směrnici o bateriích. Cílem této směrnice je zajistit sběr a recyklaci všech baterií v EU na konci životního cyklu a zabránit jejich spalování nebo ukládání na skládky.

Středeční dohoda zahrnuje pro malé producenty možnost výjimky z povinnosti financovat nakládání s bateriemi jako odpadem. Také obsahuje požadavek, aby baterie byly vyjmutelné z přístrojů, aby mohly být recyklovány, a dále požadavek, aby kapacita baterek byla uvedena na etiketě jako informace pro spotřebitele.

Směrnice stanoví minimální cíle sběru na 25 až 45 procent z průměrného ročního prodeje za poslední tři roky. Těchto cílů by členské země měly dosáhnout čtyři, respektive osm let po zakotvení směrnice do své legislativy.

Na evropském trhu je každoročně v průměru 800 tisíc tun automobilových baterií, 190 tisíc tun průmyslových baterií a 160 tisíc tun baterií a monočlánků do přenosných přístrojů. Kovy použité v těchto bateriích představují rtuť, olovo a kadmium (což z nich činí nebezpečný odpad podle rozhodnutí Komise 2000/532/EC), dále nikl, měď, zinek, mangan a lithium.

Cíl recyklace v nové směrnici je 50 procent pro všechny baterie, které neobsahují olovo či kadmium. Evropský parlament inicioval zvýšení tohoto cíle na 55%. Pro baterie obsahující kadmium a olovo jsou stanoveny zvláštní cíle recyklace, a to je 75% pro kadmium a 65% pro olovo.

Směrnice činí původce odpadů finančně odpovědnými za nakládání s bateriovým odpadem. Evropský parlament a Rada ministrů souhlasily s možností členských států udělit výjimku malým původcům bateriového odpadu z finančního závazku.

Nová směrnice, která nahradí starou z roku 1991 (91/1557/EEC), vstoupí v platnost po formálním schválení Radou ministrů a EP a po zveřejnění v oficiálním věstníku. Členské státy mají na její převod do své legislativy dva roky.

ZDROJ: www.agronavigator.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů