Čtvrtek, 28. března 2024

Z nelegální skládky v Libčevsi zmizel poslední odpad

Z nelegální skládky v Libčevsi zmizel poslední odpad
Libčeves (Lounsko) - Libčeves na Lounsku se dnes definitivně zbavila veškerého nelegálně navezeného odpadu z Německa. Tuny smetí ležely v areálu bývalého kravína a několikrát hořely. Poslední kamion odvezl odpoledne zbytek odpadků a popela do spalovny v Sasku, sdělila ČTK starostka obce Vlasta Staňková. Asi polovinu z původně 4000 tun odpadů už asi před týdnem převezli Češi na zabezpečenou skládku k Litvínovu na Mostecku.

O původ odpadu se vedla česko-německá jednání. Německý spolkový stát Sasko-Anhaltsko se v nich zavázal, že na své náklady odveze zpět přes hranice 750 tun odpadů, což byla asi polovina odpadů, které v Libčevsi po třech požárech zbyly. Na odvoz druhé půlky, u níž nebyl prokázán původ, dalo české ministerstvo financí 1,9 milionu korun.

Firma Celio, která odpad převezla na svou skládku k Litvínovu, uzavřela dohodu o uložení odpadu v meziskladu do konce srpna. "Pokud se ministerstvo životního prostředí nerozhodne dříve pro trvalé uložení odpadu u nás, předložíme 1. září fakturu. Měsíční nájemné za uložení odpadu na mezisklad činí 30.000 korun, k uhrazení nákladů se zavázal stát," řekl ČTK už dříve Jindřich Kauca z firmy Celio.

Policie kvůli nelegálnímu dovozu odpadů do Česka obvinila v druhé polovině dubna šest lidí. Tři z nich jsou podezřelí z navážení odpadu na skládku v Libčevsi. Ostatní organizovali dovoz německého odpadu na skládky v Jirkově a Tušimicích na Chomutovsku. Mezi obviněnými je i jeden německý občan.

Děti z Libčevsi dnes dostaly vitaminy. Při návštěvě obce na konci dubna to slíbil premiér Jiří Paroubek. Padesát balení Vitaminů Calibrum Jinior v hodnotě zhruba 5000 korun věnovala jedna z velkých farmaceutických firem. Matkám dětí, které si stěžovaly na zdravotní potíže svých potomků, vitaminy přivezl předseda sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, pediatr Jaroslav Krákora(ČSSD). Původně chtěl lékař děti vyšetřit, tento úmysl však přehodnotil. Neví se tak, zda zdravotní problémy dětí s požárem odpadu skutečně souvisejí.

"Hodně dětí bylo v době požárů nemocných, mezi nimi i můj dvou a půlletý syn Jakub. Jeho kamarádovi se zase udělal ekzém, nelze ale samozřejmě říci, zda je důsledkem zplodin z ohně. Každopádně další případné zdravotní problémy budu hned řešit s dětskou doktorkou," řekla ČTK osmadvacetiletá Anna Pohanková.

Odpady v Libčevsi hořely třikrát, naposledy v polovině dubna. Hasičům se požár podařilo zdolat až po šesti dnech. Odpad vždy někdo úmyslně zapálil.

www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů