Úterý, 19. března 2024

Obec narychlo legalizuje černé skládky

Obec narychlo legalizuje černé skládky

Okolí Koclířova je zamořeno nebezpečným odpadem. Obec ho málem nechala zavézt sutinou ze sesuvu na hřebečském masivu. Kdyby se o situaci nezačaly zajímat Deníky Bohemia, pod hromadami hlíny a kamení by skončily nádoby s asfaltem, azbest i elektrospotřebiče!

Koclířov - Na divoké skládky v okolí Koclířova poprvé upozornil podnikatel Pavel Schwär. "Starosta Jaroslav Drozdek neustále kritizuje své okolí, ale sám se chová jako samozvaný vůdce, který může všechno. Okolí obce je plné černých skládek, za které vyinkasuje peníze, a potom je nechá zavézt hlínou, aby se na nic nepřišlo. Takto zahlazuje stopy," tvrdí Pavel Schwär. Starosta Jaroslav Drozdek oponuje, že Schwär neoprávněně skladuje na pozemcích bývalého Družstva Hřebeč plastové odpady a pneumatiky. "Ničí životní prostředí a protože mu v tom chceme zabránit, tak nás nyní očerňuje," říká Drozdek.

Výroky Pavla Schwära potvrzují ale i někteří místní obyvatelé. "Starosta si zachoval své chování a postupy z dob minulých. Umí s lidmi dobře manipulovat," tvrdí Bohumil Kysílko, který se rozhodl proti starostovi veřejně vystoupit. Společně s manželkou vydává občasník Pohodář, kde upozorňuje na prohřešky v obci.

Náš deník se o nepovolené skládky na katastru Koclířova začal zajímat v pondělí. Starosta se tehdy odmítl k záležitosti vyjádřit. V úterý však začal jednat, aby černé skládky a netradiční postupy jejich zavážení zlegalizoval. Smlouvy o odklizení černé skládky plné nebezpečných látek a o postupném zavážení znečištěného odpadu uzavřel narychlo 11. května 2006. V den, kdy už do údolí směřovaly vozy se sutí.

Případem se zabývá Česká inspekce životního prostředí. Své šetření vede i policie. Než bude kauza uzavřena, nesmí stavební firma vyvézt do údolí ani tunu zeminy. Černá skládka podle starosty zmizí do čtrnácti dnů.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů