Sobota, 20. dubna 2024

Poklad z Orlíku: přes 22 tun odpadu

Poklad z Orlíku: přes 22 tun odpadu

"Tamhle zrovna jede člun s pytlema," ukazuje porybný na hladinu Orlíku u Velkého Víru. Člun dorazí ke břehu a jeho posádka, Aleš Nacházel se synem Danielem, hází modré pytle s odpadky porybným na břehu.

Několik metrů od vody stojí nákladní auto, do kterého se odpadky nanosí. Je nutné spěchat - do zátoky totiž připlouvá plachetnice, přitáhla další dvě malé loďky naplněné odpadky.

Obrazová galerie

Ti všichni - celkem na 800 lidí - se dnes zapojili do úklidu břehů Orlické přehrady. Dobrovolníci posbírali přes 22 tun odpadků, které přehrada zachytila zejména po jarní povodni. "Většinu přinesly jihočeské řeky. Nepořádek ale za sebou nechávají i stanaři, rybáři, neukáznění turisté," říká vedoucí projektu Jaromír Horák ze společnosti Equica.

Čištění Orlíku bylo největší úklidovou akcí v pětačtyřicetileté historii přehrady.

A bylo to poznat - alespoň podle špíny, kterou zatím Nacházelovi umývali z naprosto ušpiněné paluby. S nohama ve studené vodě přemítají, že už je čeká poslední náklad dne. "Alespoň dneska můžeme jezdit po přehradě rychle," libují si.

Trička, to nejsou odpadky!

Odpadky na Vír svážejí už od rána. Zastaví se ve dvou zátokách, mladíci v modrých tričkách s logem akce Čistý Orlík jim podávají do lodi daší pytle. "Počkejte! Dali jsme vám i pytel s tričkama!" křičí na posádku.

Přístáváme!

Přístáváme!větší obrázekAutor: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Posádka to není ledajaká, kvůli čištění přehrady si přivezla loď ze Slap. Další úseky - organizátoři před akcí označili přes 250 "tratí" na zhruba 250 kilometrech břehů - čistí posádky z Prahy, Strakonic či blízkého Zvíkova. Vytrvale tu pracuje i Blanka Pešková se synkem Jakubem. Bydlí v nedalekém Kožlí a na Orlík se jezdí koupat.

Nepořádek svážejí dobrovolníci na 22 stanovišť, odkud se odpadky vozí na skládky.

Řidič nákladního auta se ovšem odpoledne dozvídá, že skládka, kam měl odpad vysypat, je již zavřená. "No to je dobrý, ostatní už pojedou do Prahy a já ještě snad až do Písku!" rozčiluje se. Paní Pešková na korbu hází poslední pytel.

Náklaďák je dnes podruhé úplně naplněn sesbíranými odpadky. "První náklad vážil kolem tuny a půl a tohle bude to samý," hodnotí množství odpadků paní, která celou dobu posedává na břehu.

Při úklidu trpěly stromy

Nákladní mercedes odjíždí plný pytlů s odpadky

Nákladní mercedes odjíždí plný pytlů s odpadkyvětší obrázekAutor: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Řidič Petr Břeň zaklapne korbu, aby se nic nevysypalo, a žene auto do lesa po strmé cestě tak úzké, že by tu i osobní vůz měl co dělat. "Tady tu borovici jsem vzal, když jsem jel dolů," ukazuje na ohoblovaný kmen stromu. "Dolů to bylo horší než nahoru," dodává.

Pytle s odpadky náklaďák odvezl, ale u břehu zůstává ještě jiný nepořádek. Pneumatiky, ledničky, železné konstrukce čehosi, barevné barely, kusy polystyrenu. "To tady zbejvá pro Povodí, ti si pro to přijedou," vysvětluje porybný.

Tyto věci se ještě musí vytřídit. Drobnější odpad jel na skládku rovnou, i když se tu kvůli tomu ráno vztekalo několik ekologů. "I tak si myslím, že je to dobrý, škoda jenom, že na podzim by se to mohlo dělat znova," uzavírá porybný dnešní akci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů