Pátek, 29. března 2024

Při úklidu Jizerských hor našli dobrovolníci i černou skládku

Při úklidu Jizerských hor našli dobrovolníci i černou skládku

Liberec -- Dobrovolníci při víkendovém úklidu Jizerských hor objevili v Liberci -- Rudolfově černou skládku. Kolem turistických cest sbírali hlavně drobné odpadky, narazili však také na lednice a na televizor. Školáci přírodu čistili i ve všedních dnech. Tvořili zhruba polovinu z téměř 600 brigádníků.

"Na odstranění černé skládky v Rudolfově sami nestačíme, a obrátíme se na libereckou radnici," řekl ČTK Martin Jaroušek ze Společnosti pro Jizerské hory, která úklid pořádala. Nepořádek po bezohledných turistech uklízelo o něco více lidí než loni. Stolitrové pytle s odpadky odkládali na desítky stanovišť. Vyzvedli si je předem v městských informačních centrech nebo v sídle společnosti. Odpadky jako vždy naplní celý kontejner o objemu 20 metrů krychlových.

"Stejně jako loni nám přijeli pomoci i žáci a jejich učitelé až z Uherského Brodu. Díky sponzorům jsme jim mohli zajistit bezplatné ubytování na horské boudě," uvedl Jaroušek. Někteří majitelé chat dávají dobrovolníkům zadarmo občerstvení. Jsou totiž rádi, když čistá příroda kolem nich láká rekreanty k dalším návštěvám.

V pytlích končí při úklidu především PET lahve a také obaly od sušenek a prázdné plechovky od piva. Nejvíce nepořádku zůstává po rekreantech v osadě Jizerka a na okolních hřebenech. Hodně odpadků, mezi nimi dokonce i automobilové pneumatiky, leží pravidelně u cesty z Ferdinandova do sedla Maliníku a u dalších hlavních turistických tras. Dobrovolníci o víkendu pracovali až na pomezí Jizerských hor a Krkonoš v okolí příchovické rozhledny Štěpánka.

Akce "Ukliďme si Jizerky" se koná od roku 1999 vždy na jaře a na podzim a zapojit se do ní může každý, komu vadí nepořádek podél cest. Koše na odpadky stojí v Jizerských horách většinou jen na parkovištích. Vedle turistických tras chybí, poněvadž by jejich vyvážení bylo velmi komplikované. "Kromě jiného nelze odhadnout, kdy se koše naplní. V minulosti jsme zkušebně dali koš na jedno místo, ale málem jsme ho pod horou odpadků nenašli," vysvětlil Jaroušek. Podle něj by si turisté měli vzít zpátky domů vše, s čím do hor vyrazí.

Miloslav Lubas
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů