Středa, 24. dubna 2024

Kovohutě Příbram spracujú až 10.500 ton elektroodpadu ročne

Kovohutě Příbram spracujú až 10.500 ton elektroodpadu ročne

Spoločnosť Kovohutě Příbram v apríli skolaudovala rekonštruovanú časť areálu, v ktorej postavila novú technologickú linku na spracovanie odpadov z elektrických a elektronických zariadení. Plánovaná kapacita pri trojsmenovej prevádzke je 10.500 ton ročne, povedal ČTK marketingový manažér firmy Miroslav Jarolímek.

Podnikateľský zámer je spracovaný tak, že v roku 2008 bude v Čechách ročne vznikať 40.000 ton elektroodpadu, teda štyri kilogramy na obyvateľa. Firma už jedná s jeho dodávateľmi. Využíva taktieý svoje dlhoročné skúsenosti so spracovávaním odpadov s obsahom drahých kovov. Elektroodpad, napríklad vyradené domáce spotrebiče, počítače, monitory a ostatná kancelárska technika, televízie, videá či ručné náradie, pochádzajú z firiem i domácností.

Za projekt spracovanie elektroodpadu získali Kovohutě Příbram Cenu zdravia a bezpečného životného prostredia udeľovanú firmám, ktoré významne zlepšujú životné prostredie a bezpečnosť práce. Rovnaké ocenenie podnik obdržal už v roku 1998 za projekt modernizácie technológie recyklácie použitých automobilových batérií. Za rok 2004 sa dostal do finále súťaže s projektom odparného chladenia šachtovej pece", ktorý potom bol nominovaný do širšieho finále Európskej ceny životného prostredia 2006.

Spoločnosť Kovohutě Příbram je jediným spracovateľom odpadov s obsahom olova v Českej republike. Okrem elektroodpadu spracováva tiež odpady s obsahom drahých kovov. Minulý rok zvýšila tržby o desať percent na viac ako miliardu Kč. Spracovala viac ako 36.000 ton olovených odpadov a vyrobila 30.000 ton olova.

http://pocitace.sme.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů