Úterý, 16. dubna 2024

Vrak lodi jako umělý korálový útes

Vrak lodi jako umělý korálový útes
Potápěči budou mít v Mexickém zálivu novou atrakci. Americké námořnictvo potopilo před přístavem Pensacola tři sta kilometrů východně od New Orleansu vrak letadlové lodi Oriskany, vyřazené z provozu v roce 1976.
Experti US Navy předpokládají, že tři sta metrů dlouhá Oriskany záhy poroste korály a mořskými řasami a přiláká do svých útrob ryby a nejrůznější živočichy obývající pobřežní vody. První zájemci o prohlídku potopeného plavidla, které sloužilo v korejské i vietnamské válce, by mohli k vraku zamířit již v pátek.
Americké námořnictvo se v současnosti rychle zbavuje starších lodí, jejichž údržba se již před lety stala z finančního hlediska neúnosnou. Potopení Oriskany a přípravné práce s tím spojené přišly daňové poplatníky i tak na devatenáct miliónů dolarů.
"Byla to malá letadlová loď, která se velmi osvědčila v bojích, a já jsem hrdý na to, že jsem byl součástí letky, která z ní startovala," řekl televizní stanici CNN senátor za Republikánskou stranu John McCain. Toho Vietkong sestřelil v roce 1967 nad Hanojí krátce poté, co se svým strojem opustil palubu Oriskany.
K potopení plavidla o výtlaku 32 000 tun bylo zapotřebí pouhých 226 kilogramů výbušnin. Loď zmizela pod hladinou za sedmatřicet minut a nyní spočívá v hloubce sedmdesáti metrů ve vzdálenosti šestatřiceti kilometrů od pobřeží.
Americké námořnictvo muselo dlouhé měsíce vyjednávat s místními ekology, kteří upozorňovali na skutečnost, že kabeláž, izolace a nátěr lodi obsahují toxické látky, jež se mohou do mořské vody uvolňovat po desítky let.
Oriskany je vůbec největší lodí, která byla potopena za účelem vytvoření umělého podmořského útesu. V roce 2002 šla u jižního pobřeží Floridy nedaleko ostrůvku Key Largo při podobné řízené operaci ke dnu nákladní loď Spiegel Grove.
Očekává se, že místním podnikatelům může nová potápěčská atrakce přinést přes devadesát miliónů dolarů ročně.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů