Čtvrtek, 18. dubna 2024

Spisovatelé už nechtějí ničit lesy

Spisovatelé už nechtějí ničit lesy

PRAHA - Čeští spisovatelé zaspali. Kvůli jejich knihám se zbytečně pokácí desetitisíce stromů a spotřebuje obrovské množství vody.

Přitom například v Kanadě již vychází tři čtvrtiny vydávaných knih na šetrném, recyklovaném nebo ekologicky certifikovaném papíře. Známý spisovatel, který by na recyklátu nepublikoval, by se znemožnil před svými kolegy i před čtenáři. K šetrnému způsobu vydávání knih se připojilo pětašedesát kanadských nakladatelství, postupně se k nim přidali i vydavatelé v Evropě.

V Nizozemí jde o čtrnáct předních nakladatelů, kteří pokrývají tři čtvrtiny trhu. Rovněž J. K. Rowlingová, autorka knih s Harry Potterem, požádala nakladatele, aby publikace tiskli na recyklovaný papír. Zatímco řada světových vydavatelů jí vyhověla, český Albatros zatím zůstal u obyčejného papíru.

Podle ochránců přírody v Česku vládne k recyklovanému papíru zbytečná nedůvěra. "Lidé vůči němu mají velký předsudek. Že je nevzhledný a chlupatý. Jenže to je situace, která tady byla před deseti lety. Od té doby se v papírenském průmyslu staly převratné věci," říká Karel Stejskal z ekologického hnutí Greenpeace.

Domácí autoři až dosud neměli o možnosti vydávat knihy na šetrném papíru příliš velké tušení. Velkou změnu v domácích poměrech zřejmě pomůže odstartovat nejprodávanější český spisovatel posledních let Michal Viewegh. Ten nyní zvažuje, zda přejde na recyklovaný papír. "Jsem pro, fandím tomu," říká Viewegh. "Ale je to věc, se kterou musí souhlasit vydavatel a distributor," dodává autor. Recyklovaný papír je totiž poněkud dražší než obyčejný. Ale nijak dramaticky, zhruba o deset až dvacet korun na jeden výtisk.

To, že tlak autorů je důležitý, potvrzují i vydavatelé. "Když jsme dělali knížky o životním prostředí, měli někteří autoři nebo agentury ve smlouvě podmíněno, že knihy musí být na recyklovaném papíru," říká Milan Gelnar, ředitel nakladatelství Argo. První knihy na šetrném papíru vydávají i další vydavatelské domy.

"Přidal se Albatros, Labyrint, co nevidět vydá knihu na recyklovaném papíru nakladatelství Akropolis," vyjmenoval Stejskal pro příklad. Zatím jde o nepatrný zlomek celkové české knižní produkce. Stejskal ale věří, že s podporou spisovatelů se situace zlepší a země se za několik let přiblíží poměrům v Kanadě a západní Evropě.

DALIBOR DOSTÁL
Deníky Bohemia

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů